Akzo Nobel

Akzo Nobel rationaliseert verpakt zout

Amersfoort, 10 juli 2001 Akzo Nobel's business unit Salt heeft het voornemen de productie van verpakt zout in Nederland, ten dele te vervangen door het maken van bulkzout voor de chemische industrie. Deze verandering is een gevolg van de slechte markt voor verpakt zout, veroorzaakt door een grote overcapaciteit en sterk dalende prijzen. In dit segment wordt de productie geconcentreerd in bestaande productielocaties in Duitsland, Denemarken en Nederland (Kloek Zout, Dordrecht). Hierdoor komen op de locatie Hengelo (Ov) circa 200 banen te vervallen. Hetvoorgenomen besluit is aan de Groepsondernemingsraad ter advies voorgelegd.

De komende jaren is een lichte groei in de bulkmarkt voorzien. Volgens deheer Bierman, business unit manager Salt, heeft Akzo Nobel in dit segment een sterke positie. De markt voor verpakt zout wordt echter gekenmerkt door een grote overcapaciteit. Het prijsniveau is tot een dieptepunt gedaald. Tevens zijn steen- en zeezout op de Noordwest-Europese markt gekomen. Hierdoor is de toepassing van vacuümzout in een aantal marktsegmenten in het gedrang gekomen.

Investeringen in moderne verpakkingsmachines en tal van reorganisaties met het doel de kosten te verlagen zijn onvoldoende gebleken om de business van verpakte producten concurrerend te maken in de markt, zoals deze zich in de laatste jaren heeft ontwikkeld. Dit alles heeft geleid tot de conclusie dat Akzo Nobel Salt de verpakkingslijnen in Hengelo (Ov) geleidelijk moet sluiten. Hiermee komen in Hengelo circa 200 arbeidsplaatsen te vervallen. Het plan voorziet in de sluiting van de verpakkingsafdeling eind 2002. Met de vakbonden zal worden afgestemd hoe de gevolgen voor de betrokken medewerkers het beste kunnen worden opgevangen. De vrijkomende productiecapaciteit wordt benut voor bulkzout ten behoeve van de chemische industrie. De locatie Hengelo heeft een zeer sterke positie als producent van bulkzout.

Door concentratie van verpakkingsactiviteiten in de andere productielocaties in Duitsland, Nederland en Denemarken, versterkt Akzo Nobel Salt zijn concurrentiepositie ook in dit marktsegment.


- - -

Noot aan de redactie:
Akzo Nobel Salt bv, een business unit van Akzo Nobel, is marktleider in Nederland, Duitsland en Scandinavië en produceert vijf miljoen ton topkwaliteit vacuümzout. Het zout wordt in bulk voor de chemische industrie en als wegenzout gebruikt. Daarnaast wordt circa een miljoen ton verpakt voor gebruik door consumenten, in de voedingsmiddelenindustrie, detailhandel, land- en tuinbouw, waterontharding, pharmacie en tal van andere industriële toepassingen.

Akzo Nobel Salt telt circa 860 medewerkers en realiseerde in het jaar 2000 een netto omzet van EUR 235 miljoen (NLG 518 miljoen). In Nederland wordt vacuüm zout geproduceerd in Delfzijl (bulk), Hengelo (Ov) (bulk en verpakte producten) in Dordrecht (Kloek zout, alleen verpakte producten), in Duitsland, Stade (alleen verpakte producten) en in Denemarken, Mariager (bulk en verpakte producten). In Onslow, West Australië wordt zeezout geproduceerd (alleen bulk). De totale productiecapaciteit is 7.5 miljoen ton per jaar. In Amersfoort, Stade (Duitsland), Brussel, Gøtenburg (Zweden), Mariager (Denemarken) en Perth (West Australië) bevinden zich verkoopkantoren speciaal voor zoutproducten. Voor het overige wordt de wereldmarkt bediend via het netwerk van Akzo Nobel verkoopkantoren.

Akzo Nobel, met hoofdkantoor in Arnhem, levert wereldwijd producten voor de gezondheidszorg, verven en lakken en chemische producten. Over 2000 bedroeg de geconsolideerde omzet EUR 14 miljard (NLG 31 miljard). De onderneming telt momenteel 68.800 medewerkers in meer dan 75 landen. De financiële resultaten over het tweede kwartaal van 2001 worden op 25 juli a.s. bekendgemaakt.

Internet: http://www.akzonobelsalt.com
http://www.akzonobel.com

Voor meer informatie svp contact opnemen met:
Akzo Nobel Salt bv, de heer F.A. Bierman, tel. 033 467 6596