Ingezonden persbericht


"BETER BODEGRAVEN"

secretariaat:
J. Boom Aan het College van B&W Vossestaart 2 van de Gemeente 2411 ML Bodegraven t.a.v. de heer A. Borgdorff RABO rek. : 39.88.14.325 Raadhuisplein 1 E-mail : info@beterbodegraven.nl 2411 BD Bodegraven jaap.arens@planet.nl Url : www.beterbodegraven.nl

Bodegraven, 9 juli 2001

betreft: open brief
aankoop panden Willem de Zwijgerstraat

Geacht College,

Naar aanleiding van het krantenartikel verschenen in de Goudsche Courant van afgelopen zaterdag 7 juli 2001 inzake opgemeld onderwerp richten wij ons tot u met een aantal verzoeken.

In de raadsvergadering van 3 juli jongstleden is uw voorstel tot aankoop van de panden Willem de Zwijgerstraat 11, 13 en 15 voor f 4.750.000,-- behandeld en aangenomen. Hoewel de fractie van "Beter Bodegraven" een groot voorstander is van woningbouw in vorenbedoelde omgeving en een aankoop van deze panden uitstekend in dit standpunt past heeft de fractie tegen het voorstel gestemd vanwege de extreem hoge aankoopprijs en de wijze van onderhandelen, voornamelijk om de volgende argumenten:


- Onvoldoende informatie
Het is ons bekend dat de betrokken wethouder de heer Karssen in het recente verleden uitvoerig overleg heeft gevoerd over de verkoop van de grond van de brandweer-kazerne en de gemeentewerf aan aannemer de heer Groenen. Deze heeft volgens mededeling van de heer Karssen op zijn beurt overleg gevoerd met de heer de Groot over de bouw van kaaspakhuizen op deze locatie.

Hoewel de wethouder in de commissievergadering R&F heeft verklaard geen direct overleg met de heer de Groot (verder: de verkoper) over dit onderwerp te hebben gevoerd, nemen wij aan dat uit het overleg met de heer Groenen veel bekend is geworden over de plannen van de verkoper en financiële feiten daarover. Dit laatste omdat wij veronderstellen dat de verkoopprijs van de grond van de brandweerkazerne en gemeentewerf mede in dit verband aan de orde is geweest.

Informatie over dit overleg en de inhoud ervan, voor zover relevant voor de beoordeling van de aankoopprijs van de panden 11, 13 en 15 is door de wethouder niet verstrekt. Dat dit overleg vergaand is geweest bleek ook wel uit de verklaring van deze wethouder dat hij juridisch advies had ingewonnen om de positie van de Gemeente ten opzichte van de heer Groenen en/of de verkoper in dit proces nader te bepalen;


- Vermeende tijdsdruk
De aankoopprijs is onder een sterke tijdsdruk tot stand gekomen: de wethouder is namelijk door de verkoper één maand gegeven om tot een akkoord te komen. Gelijktijdig is in het koopcontract bepaald dat de verkoper 4 jaren de tijd heeft om een andere vestigingsplaats te vinden. Kennelijk kan de verkoper nog jarenlang zijn bedrijf op de huidige locatie uitvoeren zonder ingrijpende investeringen voor verbouwing vanwege nieuwe (milieu)eisen. De opgelegde tijdsdruk is kennelijk bedoeld om de verkoopprijs op te drijven, maar praktisch gezien niet steekhoudend. De fractie van "Beter Bodegraven" kan niet begrijpen dat de wethouder dit niet heeft doorzien en zich in de onderhandelingen zo onder druk heeft laten zetten;


- Wijze van onderhandelen
Het voorlopig koopcontract is op 5 juni 2001 opgemaakt blijkens de als "vertrouwelijk" gekenmerkte bijlage bij het raadsvoorstel. De calculatie over de exploitatie-opbrengst van de grond is op 23 juni door een makelaar opgesteld. De fractie van "Beter Bodegraven" stelt vast (en heeft dat ook ten tijde van de openbare beraadslagingen kenbaar gemaakt) dat géén taxatierapport van een beëdigd taxateur ten grondslag ligt aan de waardebepaling van de grond en de daarbij behorende opstallen.

Bovendien is in de stukken nadrukkelijk vermeld dat de onderhandelingen tussen de verkoper en de Gemeente als koper rechtstreeks door de wethouder zijn gevoerd, zonder tussenkomst of inschakeling van een makelaar. Dit alles werkt de indruk, dat de prijs in overleg tussen de verkoper en de wethouder al was vastgesteld voordat een deskundige een oordeel over de waarde had uitgesproken.

Dat de wethouder in het overleg over de plannen van de verkoper hetzij direct hetzij indirect via de heer Groenen (te?) ver is gegaan blijkt uit opgemeld artikel uit de Goudsche Courant van 7 juli jongstleden. Hierin verklaart de verkoper de Gemeente aansprakelijk te willen stellen voor de schade vanwege het niet doorgaan van de nieuwbouwplannen op de grond van de brandweerkazerne en de gemeentewerf. Volgens dit artikel waren deze plannen met instemming van de Gemeente al in een vergevorderd stadium.

Bovendien blijkt uit dit artikel dat de verkoper de heer de Groot op korte termijn een andere locatie voor zijn bedrijf zoekt. Dit in tegenstelling tot hetgeen uit de koop-overeenkomst blijkt, waarbij immers hij het recht heeft tot eind 2004 of nog eens twee jaar langer op de huidige locatie te blijven. Dit alles sterkt ons vermoeden, dat de wethouder zich in een eerder stadium zodanig met de plannen van de heer de Groot heeft gecommitteerd dat hij geen goede onderhandelingspositie meer had bij de aankoop van de grond en de kaaspakhuizen, hetgeen een sterke prijsopdrijvend effect heeft gehad.

Gezien het voorgaande en de dreigende claim van de heer de Groot verzoeken wij het college van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Bodegraven met de grootst mogelijke spoed nog voor het zomerreces:

A. De Raad van de Gemeente Bodegraven alle informatie te verschaffen over het in de afgelopen jaren gevoerde overleg van de zijde van de Gemeente met de heer Groenen en/of de heer de Groot over de plannen voor nieuwbouw van de kaaspakhuizen op de grond van de brandweergarage en de gemeentewerf en alle relevante informatie die in dit overleg aan de orde is geweest om de gang van zaken hierover te kunnen beoordelen;

B. In overleg te treden met de heer de Groot over zijn eventuele claim met het doel dit risico af te wenden en de Raad van de Gemeente Bodegraven over dit overleg en de resultaten ervan zo spoedig mogelijk te informeren;

C. Indien de plannen van de heer de Groot strijdig zijn met de bedoelingen zoals die uit de koopakte blijken (met name betreffende de periode dat de heer de Groot zijn huidige panden wil blijven betrekken) de mogelijkheden na te gaan de koopovereenkomst te ontbinden en hierover de Raad van de Gemeente van Bodegraven eveneens zo spoedig mogelijk te informeren.

Hoogachtend,

De fractie van "Beter Bodegraven"
Jaap Arens

c.c Leden van de Raad van de Gemeente Bodegraven de pers