Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten >>

2001-07-11: Romeinse mijlpalen voor Wateringse Veld pag.nr.=7729

Vrijdag 13 juli om 15.00 uur, onthult mr.drs. B.J. Bruins, wethouder van Verkeer, Binnenstad en Beschermde Stadsgezichten in Wateringse Veld, bij de kruising Oosteinde en Laan van Wateringse Veld, replicas van vier Romeinse mijlpalen. Deze mijlpalen zijn daar in november 1997 door de afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag opgegraven.

Romeins pleintje

De twee meter hoge mijlpalen hebben een permanente plaats gekregen bij het informatiecentrum Wateringse Veld. Aan het Oosteinde in Den Haag ter hoogte van de kruising met de Laan van Wateringse Veld, is een Romeins pleintje ingericht met de replicas van de mijlpalen, een stukje Romeinse weg en een verklarende informatiekubus. Dit is tegenover de plaats waar in 1997 de originelen werden gevonden. Op de oorspronkelijke vindplaats zijn 48 twee-onder-één kapwoningen gebouwd, die nu worden opgeleverd. Als blijvende herinnering aan de vindplaats heet de straat waar deze woningen staan Mijlpaal.

Een band met het verleden

Plaatsing van de replicas schept een band met het verleden; 2000 jaar geleden liep hier al een belangrijke Romeinse weg. Dit feit werd door de vondst van de mijlpalen aangetoond. Langs de weg lieten de Romeinse keizers Antoninus Pius, Caracalla, Gordianus en Decius in de periode van 151 tot 251 na Chr. mijlpalen neerzetten. Hierop konden reizigers de afstand tot aan de volgende grote stad - waarschijnlijk Forum Hadriani, het huidige Voorburg - lezen. De ligging van de Romeinse weg is symbolisch in de bestrating weergegeven. De regerende keizer of de bevolking liet ook teksten op de palen aanbrengen die de naam van de keizer verheerlijkten. Een vertaling hiervan is bij de replicas te vinden. Om bewoners en bezoekers van Wateringse Veld inzicht te geven in de geschiedenis van het gebied en zijn oorspronkelijke bewoners, is een informatiekubus geplaatst waarop tekst en uitleg wordt gegeven.

Blijvende herinnering

De originele mijlpalen zijn te bezichtigen in de Romeinenzaal van het Museon in Den Haag. De afdeling Archeologie nam na de vondst en de conservering van de originele stenen palen het initiatief om op de locatie een blijvende herinnering te realiseren. Het vervaardigen van de replicas is uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Ontwikkelingscombinatie Wateringse Veld en mede mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek in Amersfoort. De replicas zijn gemaakt van beton door Archeoplan, Delft.

11 juli 2001

last update: 12 juli 2001 ;pag.: 7729; auteur: 77