Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten >>

2001-07-10: Bedrijventerreinen krijgen een parkmanager pag.nr.=7657

Bedrijventerreinen hebben een professionele parkmanager nodig. Iemand die zorg draagt voor een duurzame ontwikkeling van het terrein, voor de ondernemers collectieve zaken behartigt en aanspreekpunt is voor gemeente en bedrijven. Dit blijkt uit een onderzoek op twee bedrijventerreinen in Den Haag en één in Zoetermeer. De Kamer van Koophandel Haaglanden, gemeente Den Haag en de provincie Zuid-Holland zijn bereid te investeren in de opstartfase.

Ondernemers met een bedrijf op Binckhorst en Laakhaven, Zichtenburg Kerketuinen Dekkershoek in Den Haag en op Lansinghage in Zoetermeer hebben behoefte aan professioneel parkmanagement. Dit blijkt uit een onderzoek dat op deze bedrijventerreinen is verricht door het bureau Tauw in opdracht van de Kamer van Koophandel Haaglanden, de gemeenten Den Haag en Zoetermeer, het Stadsgewest Haaglanden en de provincie Zuid Holland.

Facility point voor ondernemers
Professioneel parkmanagement kan het best vanuit een fysieke plek op het bedrijventerrein vorm krijgen. Zo ontstaat een facility point voor ondernemers, een punt waar zij voor advies en ondersteuning terecht kunnen. Een betaalde kracht op deze plek zou zich specifiek met het beheer van het terrein moeten bezighouden. In de ideale situatie heeft deze parkmanager geen prioriteiten elders liggen. Hij of zij kan voor de ondernemers collectieve zaken behartigen en fungeren als centrale vraagbaak. De parkmanager kan bijvoorbeeld gezamenlijke energie-inkoop regelen, collectieve beveiliging opzetten of zich met collectieve werving en uitwisseling van personeel bezighouden. Ook kan deze coördinator advies geven over het opknappen van bedrijfspanden of de kansen voor business-to-business op het terrein.

De provincie en de gemeenten hebben eveneens behoefte aan parkmanagement. De laatste jaren is duurzaamheid een belangrijke beleidsdoelstelling geworden, vooral omdat er een nijpend tekort is aan bedrijventerreinen. Overheden hebben baat bij een kwaliteitsgericht beheer van de openbare ruimte (o.a. aantrekkelijk zicht, onderhoud groenvoorzieningen), een goede bereikbaarheid van en een milieuvriendelijke en efficiënte bedrijfsvoering op bedrijventerreinen. De parkmanager kan samen met de gemeente zorgen voor een goede uitstraling van het bedrijventerrein.

Bij het opzetten van solide parkmanagement komt nog al wat kijken. Daarom hebben de Kamer van Koophandel Haaglanden, de gemeenten Den Haag en Zoetermeer en de provincie Zuid Holland toegezegd de komende jaren een substantieel bedrag hiervoor uit te trekken. Van de ondernemers wordt per bedrijfsterrein ook een bijdrage verwacht.

Na de startfase komen de kosten van de parkmanager voor rekening van de ondernemers. De verwachting is dat tegen die tijd tegenover deze kosten voldoende baten zullen staan als gevolg van een efficiëntere bedrijfsvoering.

10 juli 2001

last update: 10 juli 2001 ;pag.: 7657; auteur: 77