Gemeente Smallingerland

Klachtenregeling verdringing en concurrentieverstoring (11-7-01)

ingevolge de Wet Inschakeling Werkzoekenden en Besluit In - en doorstroombanen.

Op 3 juli 2001 heeft de gemeenteraad de gewijzigde verordening klachtenregeling verdringing en concurrentieverstoring Wet Inschakeling Werkzoekenden en Besluit In - en doorstroom-banen vastgesteld. Het betreft een wijziging van de verordening die per 1 januari 2000 in werking is getreden. Aanpassing van de verordening was noodzakelijk omdat er nogmaals 8 gemeenten in Friesland hebben besloten te willen deelnemen aan deze regeling. Er nemen nu totaal 30 Friese gemeenten deel aan deze regeling.
Deze gemeenten hebben een regionale klachtencommissie ingesteld die is belast met de behandeling van klachten over verdringing en concurrentieverstoring in het kader van de uitvoering van de Wet Inschakeling Werkzoekenden ( WIW) en het Besluit In - en doorstroombanen ( besluit I/D banen) . Verder is van de gelegenheid gebruik gemaakt de verordening op een aantal andere punten te wijzigen. Deze wijzigingen hebben betrekking op de benoemingsprocedure van de leden van de klachtencommissie.

Waarom deze verordening?
Op grond van artikel 6 lid 4 van de Wet Inschakeling Werkzoekenden (WIW) én op grond van artikel 7 lid 2 van het Besluit In - en Doorstroombanen ( besluit I/D banen ) mogen de activiteiten die in het kader van deze regelingen worden uitgevoerd niet zodanig zijn dat aan andere personen of bedrijven onverantwoorde concurrentie wordt aangedaan. Concurrentieverstoring doet zich bijvoorbeeld voor wanneer werkgelegenheid verschuift van bedrijven die niet deelnemen aan de WIW en/of het besluit I/D banen naar deelnemende bedrijven vanwege goedkopere WIW-werknemers dan wel ID-werknemers die concurrerender kunnen werken. Hierbij moet met name worden gedacht aan ondernemers die in dezelfde markt opereren. In de verordening zijn regels vastgesteld voor het indienen en behandelen van klachten over verdringing en concurrentieverstoring. De klachten kunnen betrekking hebben op de vraag of de prijs van de goederen en diensten, die tot stand zijn gekomen door de werkzaamheden van de personen, waar de wet betrekking op heeft, de concurrentie-verhouding niet onverantwoord beïnvloeden. Klagers zullen dan ook met name bedrijven zijn, die constateren dat collega-ondernemers, door de inschakeling van WIW-ers en/of I/D werknemers, diensten en producten aanbieden tegen een lager bedrag dan de reguliere marktprijs. Is een klacht gegrond verklaard, dan zou het gevolg bijvoorbeeld kunnen zijn dat de gemeente een hogere vergoeding bedingt. Gemeenten moeten er immers op toezien dat gevraagde prijzen voor goederen en diensten niet concurrentieverstorend zijn.

Klachten dienen in behandeling te worden genomen tegen het licht dat verdringing en concurrentieverstoring niet volledig kunnen worden weggenomen. Een zeker mate van verdringing wordt zelfs gezien als bewuste reservering van arbeid voor een groep met een marginale concurrentiepositie op de arbeidsmarkt.

Een klacht dient schriftelijk te worden ingediend en moet zijn ondertekend . De klacht dient tenminste te bevatten : de naam en het adres van de klager, de dagtekening, een omschrijving van de klacht en een motivatie van de klacht. De klacht moet worden gestuurd naar de gemeente Smallingerland ( t.a.v. het college van B&W), Postbus 10.000, 9200 HA te Drachten. De gemeente is vervolgens verplicht de klacht binnen twee weken na ontvangst in handen te stellen van de regionale klachtencommissie.

De gewijzigde verordening ligt tot en 27 juli 2001 ter inzage bij de afdeling Sociale Zaken.