Politiebericht Friesland: Friesland 12-07-2001
Politieberichten van 11/7 (13.00 uur) t/m 12/7 (07.00 uur)

Drachten: schapen op de weg
Woensdag tussen 12.15 en 13.15 uur werden op de Postlaan 14 schapen op de weg aangetroffen. De schapen bijeen gedreven op een erf. Op dat moment was de eigenaar van de schapen niet bekend. De schutstalhouder werd gewaarschuwd en deze heeft de schapen opgehaald. In de loop van de dag bleek dat de schapen waren uitgebroken en eigendom waren van een inwoner (leeftijd niet bekend) uit Zevenhuizen Gn. De eigenaar heeft de schapen opgehaald bij de schutstalhouder en de gemaakte kosten zullen door hem betaald worden.

Ameland: mishandeling
Dinsdag omstreeks 01.00 uur liep een 14-jarige inwoner van Leeuwarden over de Strandweg in de richting van het dorp (Nes). Hij werd toen ingehaald door een groepje Duitse jongeren, in de leeftijd van 18 tot 21 jaar. Plotseling werd de jongen door de groep vastgepakt en op het wegdek gegooid. Hij kreeg daarna verschillende klappen en schoppen. Vervolgens liep de groep door in de richting van het strand. Het slachtoffer liep een pijnlijk rechterbovenbeen op en gekneusde ribben. De jongen heeft aangifte gedaan en kon niet zeggen wat de aanleiding tot dit zinloos geweld is geweest. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: auto-inbrekers aangehouden
Woensdag omstreeks 15.00 uur zag een patrouille dat twee mannen op de Margaretha de Heerstraat bezig waren in te breken in een personenauto. De beide mannen, 44 en 42 jaar, beiden uit Leeuwarden, werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. De auto, die zij opengebroken hadden, behoorde toe aan een 28-jarige inwoonster van Amsterdam, die aangifte heeft gedaan. Uit de auto werd niets weggenomen. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Appelscha: inbraak auto
Woensdag tussen 14.40 en 16.30 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond achter Hanenburcht aan de Boerestreek. Het linker portierraam werd ingeslagen. Uit de auto werd een radio/cd-speler met cd weggenomen. De eigenaar, een 20-jarige inwoner van Appelscha, heeft aangifte gedaan.

Garyp: diefstal gereedschap
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een bedrijfsloods, die stond aan de Greate Buorren. Hoe men de loods is binnengekomen, werd niet duidelijk. Uit de loods werd gereedschap, waaronder handgereedschap en twee autoradio`s weggenomen. De waarde van het ontvreemde is niet bekend. De eigenaar, een 45-jarige inwoner van Garyp, heeft aangifte gedaan.

Workum: autobrand
Woensdag omstreeks 18.20 uur kwam er een melding binnen van een autobrand op het Skil. De eigenaar, een 37-jarige inwoner van Velp Gld had op de markt gestaan en toen hij zijn auto weer ophaalde en startte, zag hij plotseling rook onder de motorkap vandaan komen. De brandweer heeft het vuur geblust. De oorzaak van de brand is niet bekend. De auto moest worden weggesleept.

Holwerd: brand schuur
Woensdag omstreeks 18.15 uur brak brand uit in een bijschuur achter een boerderij aan De Hoarnen. Twee kinderen van de boer, leeftijd ongeveer 8 jaar, hadden wat gras in brand gestoken en het vuur daarna weer gedoofd. Waarschijnlijk is dit niet goed gebeurd, want een uurtje later stond de bijschuur in brand. De brandweer heeft het vuur gedoofd. De schade bleef beperkt.

Terschelling: aanrijding met drank
Woensdag omstreeks 20.35 uur vond op de Dorpsstraat te Hoorn een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur en kwam tegen een aldaar staand muurtje tot stilstand. De bestuurder, een 36-jarige inwoner van Lelystad, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 780 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 9 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Joure: verduistering
Woensdag omstreeks 21.00 uur werd een 18-jarige inwoner van Langezwaag door het beveiligingspersoneel van D.E. aangehouden. De jongeman had vier sloffen shag in zijn rugzak verstopt en wilde hiermee het terrein verlaten. Toen hij werd gecontroleerd kwamen de sloffen shag te voorschijn. De verdachte was via een uitzendbureau werkzaam bij D.E. in de tabaksindustrie. De verdachte werd overgedragen aan de politie, die hem daarop hebben overgebracht naar het bureau. De shag werd in beslag genomen en tegen de jongeman is proces-verbaal opgemaakt ter zake diefstal c.q. verduistering in dienstbetrekking.

Leeuwarden: onder invloed
Donderdag omstreeks 00.05 uur werd op de Javastraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 45-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 585 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 6 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Sneek: onder invloed
Donderdag omstreeks 00.35 uur werd op de Prins Hendrikkade een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 30-jarige inwoner van Sneek, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 410 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 3 uur.

Vlieland: wildplasser
Woensdag omstreeks 02.10 uur vond een 19-jarige inwoner van Groningen het nodig om op de Dorpsstraat tegen een reclamescherm te gaan staan plassen. De jongeman kreeg een bekeuring van f 100.-

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272