Ingezonden persbericht


Persbericht

BaByXL haalt gelijk bij OPTA

12 juli 2001, Den Haag.....BaByXL BroadBand DSL is verheugd met de officiële reactie van de OPTA betreffende verschillende punten waarop sprake is van tegenwerking door KPN m.b.t. het aanbieden van ADSL. Het is de eerste keer dat de OPTA zo n stevige uitspraak doet op het gebied van het openstellen van het telefoonnetwerk voor breedband ADSL. Mocht KPN zich niet houden aan de opgelegde richtlijnen, dan zal OPTA niet schromen KPN eind dit jaar dwangsommen op te gaan leggen. De officiële uitspraak van de OPTA is vervat in een 90 pagina s tellend document dat een reactie vormt op een document van KPN waarin haar aanbieding aan breedband DSL-aanbieders staat. (KPN is verplicht haar telecomnetwerk toegankelijk te maken voor derde partijen die eindgebruikers snelle Internetdiensten willen bieden) OPTA heeft deze aanbieding de afgelopen twee maanden beoordeeld en getoetst of die voldoet aan de regelgeving. De kritiek van OPTA blijkt in lijn te zijn met de kritiek van BaByXL en andere marktpartijen aan het adres van KPN. Sinds begin 2000 heeft BaByXL in vele overlegorganen en middels talloze brieven kritiek geleverd m.b.t. de handelswijze van KPN. Tot nu toe vertraagt KPN BaByXL in de uitrol van haar snelle breedbandnetwerk. Van toezichthoudend tot optredende bevoegdheid
Op dit moment is een wetsvoorstel in behandeling over de OPTA m.b.t. optredende bevoegdheid naast haar toezichthoudende functie. Hoe sneller implementatie van dit wetsvoorstel plaatsvindt, hoe eerder OPTA de handelswijze van KPN kan afdwingen en in staat zal zijn om liberalisering in de telecommarkt tot stand te brengen. Tot op heden moeten marktpartijen geschillen aanhangig maken bij OPTA en dat kost veel tijd., gemiddeld meer dan 6 maanden. Gevolg uitspraak OPTA: KPN moet aanbieding aanpassen KPN moet haar aanbod op de volgende punten aanpassen:
· KPN moet kostengeoriënteerde tarieven m.b.t toegang wijkcentrales hanteren (BaByXL betaald nu een veel te hoge huur en toegangskosten)
· KPN moet volledige linesharing toestaan. Dit betekent dat BaByXL haar DSL-diensten over dezelfde lijn kan aanbieden als waarover KPN nu telefonie biedt. (BaByXL hoeft geen extra telefoonlijn aan te vragen, à f500)
· KPN biedt mogelijkheid aan BaByXL om ook telefonie te exploiteren naast breedband. · KPN wordt verplicht kwaliteits- en service niveau s af te leveren (BaByXL kan sneller leveren aan eindgebruikers, tot nu had KPN geen stimul;ans om, op tijd, te leveren)
· KPN moet volledige toegang verlenen tot cruciale informatiesystemen van KPN (BaByXL krijgt toegang tot alle informatiesystemen van KPN, zoals postcodes, lengte koperkabel tot wijkcentrales, breedbandmogelijkheden van/tot wijkcentrale) om beleidsbeslissingen te kunnen nemen.
· KPN moet toegang verlenen tot afgewezen wijkcentrales. (BaByXL mag na een afwijzing toegang tot een wijkcentrale krijgen om reden van afwijzing te verifiëren) Voor de redactie
BaByXL BroadBand DSL
Anne Breimer, Communicatie Manager Gijs Phoelich, Regulatory Officer a.breimer@babyxl.com g.phoelich@babyxl.com mob: 06 518 20 823 mob: 06 203 68 992