ANGO

ANGO wil duidelijke WAO-cijfers

ANGO wil duidelijke WAO-cijfers

AMERSFOORT - Door doorlopend te zeggen dat er bijna 1 miljoen mensen in de WAO (Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering) zitten, vertroebel je de discussie over deze wet. Het moet voor het grote publiek duidelijk worden hoe dit getal is opgebouwd. Pas daarna kan er volgens ANGO (Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie) verder worden gediscussieerd over veranderingen. ANGO nam tijdens haar ledenraad op zaterdag 30 juni een motie aan met deze strekking. De motie werd op donderdag 12 juli door voorzitter Fini de Paauw op het hoofdkantoor van ANGO in Amersfoort overhandigd aan mevrouw José Smits, lid van de Tweede Kamer.
ANGO vindt het een goede zaak dat er krachtig beleid wordt ontwikkeld dat voorkomt, dat mensen in de WAO terechtkomen. De huidige wetgeving is niet adequaat genoeg om mensen met een arbeidshandicap in het arbeidsproces te houden of geheel of gedeeltelijk in het arbeidsproces op te nemen.
Als ondanks dat beleid, toch mensen buiten hun schuld volledig of gedeeltelijk arbeidsongeschikt worden verklaard, moeten zij recht blijven houden op een gedeeltelijke of volledige verzekering voor loonschade. Hierdoor houden mensen in de WAO maatschappelijke en financiële zekerheid.
De leden van ANGO vinden dat er op dit moment in de publieke opinie zeer gemakkelijk wordt gesproken over het groeiende aantal WAO-ers. Er is bij het grote publiek enorme onduidelijkheid over het werkelijke aantal. Op grond van deze onduidelijke cijfers staan desondanks opnieuw maatregelen op stapel die de zekerheid van mensen in de WAO aantasten. 'In 1993 had ik nachtmerries over de gevolgen van de veranderingen in de WAO, maar nu heb ik ze weer.' Sprak een van de aanwezigen op de ledenraad.
In de motie die werd aangeboden spreken de bijna 17.000 leden van ANGO uit dat het zeer noodzakelijk is dat er snel duidelijkheid komt over het juiste aantal mensen in de WAO. Dit getal moet worden gedifferentieerd naar gehele of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid en aard van de arbeidsongeschiktheid. (WAJONG-ers, psychische problemen, etc.). Ook moet er duidelijkheid komen over de uitwerking van de recente wetgeving. Pas in 2003 werkt bijvoorbeeld het systeem van de premiedifferentiatie volledig. De evaluatie van de genomen maatregelen inzake de WAO moet volgens de motie af gewacht worden voordat er nieuwe initiatieven worden genomen.