Ingezonden persbericht


Afzender: Hanze Hogeschool
Faculteit economie
Groningen
Datum: 12-07-01

Persbericht

Nederlands bedrijfsleven geeft online vacaturebanken een 6.6!

Uit een onderzoek, gehouden onder meer dan 600 organisaties blijkt dat het Nederlandse bedrijfsleven de on-line vacaturebanken waarderen met een 6.6 (op een schaal van 1 tot 10). Inmiddels is 96 % van de organisaties bekend met het medium on-line vacaturebanken. Dit blijkt uit het onderzoek dat drie studenten van de Hanzehogeschool, faculteit economie te Groningen afgelopen voorjaar hebben uitgevoerd.

Dat wil niet zeggen dat het gebruik van on-line vacaturebanken inmiddels de gedrukte media is gepasseerd, want 83% van de bedrijven maakt nog steeds gebruik van kranten en tijdschriften, voor het werven van personeel. 48% van deze bedrijven is tevreden over de snelheid waarmee hun vacatures worden ingevuld, terwijl 38% ontevreden is. De reacties op de personeelsadvertenties in de gedrukte media zijn volgens de helft van de ondervraagden van voldoende kwaliteit, maar het aantal reacties neemt af. Inmiddels heeft 74% van het Nederlandse bedrijfsleven wel eens gebruik gemaakt van on-line vacaturebanken voor het werven van personeel, meestal in combinatie met de gedrukte media.

De onderzoekers concluderen dat acht van de tien werkgevers denken/vinden dat een combinatie van advertenties in gedrukte media en op vacaturesites een betere respons geeft, terwijl 78% van de Nederlandse werkgevers van mening is dat alleen het inzetten van on-line vacaturebanken niet voldoende is voor het aantrekken van personeel.

De top 3 meest gebruikte (en geraadpleegde?) on-line vacaturebanken zijn: Monsterboard, Jobnews en de Nationale Vacaturebank. De naamsbekendheid van de verschillende vacaturesites onder het Nederlandse bedrijfsleven is als volgt: 1. Monsterboard (59%), 2. Jobnews (52%), 3. Stepstone (39%), 4. Newmonday (34%) 5. De Nationale Vacaturebank (21%). De kleinere spelers op de e-recruiment markt zullen zeer binnenkort met de door Monsterboard voorspelde shake-out geconfronteerd worden. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven met name de bekendste vacaturebanken inschakelen. Dit bevestigt de visie van Suzanne Ekel van Monsterboard, die deze voorspelling enige tijd geleden al deed. De top 3 bekendste vacaturebanken zijn www.Monsterboard.nl, www.Jobnews.nl en nieuwkomer www.NationaleVacaturebank.nl Een shake-out voor de kleinere vacaturebanken is dan ook op korte termijn te verwachten. Momenteel zijn er meer dan 400 vacaturebanken actief in Nederland. Onderzoek wijst uit dat alleen de grootste vacaturebanken zullen overleven.

Meer dan een derde van de bedrijven is niet op de hoogte dat het on-line plaatsen van vacatures op sommige vacaturesites, zoals de Nationale Vacaturebank en 12jobs, gratis is. Toch heeft de Nationale Vacaturebank reeds een flinke naamsbekendheid van 21% . Zij krijgen hun inkomsten voornamelijk van bedrijven die banners op hun site plaatsen. Een groot aantal van de ondervraagde bedrijven erkent het nut van online advertising en is van plan de komende 12 maanden een banner te plaatsen op een van de vele on-line vacaturebanken.
Tot slot bleek uit het onderzoek dat 62% van de ondervraagden het komende jaar gebruik wil (te gaan) maken van personeelswerving via het internet.