Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Vaste Commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DZ. 2001/1990
datum
12-07-2001

onderwerp
Populatie korenwolven
TRC 2001/6967 doorkiesnummer

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van uw verzoek om antwoord te geven op enkele vragen over de populatie korenwolven in Limburg, kan ik u de volgende informatie verstrekken.

up

datum
12-07-2001

kenmerk
DZ. 2001/1990

bijlage

Vraag 1. Hoeveel populaties korenwolven zijn er in Limburg nog aanwezig?
Antwoord: In opdracht van het ministerie is in de zomer/najaar van 2000 een gebiedsdekkende inventarisatie verricht voor de hamsterkernleefgebieden in de provincie Limburg. Uit deze inventarisatie blijkt dat er nog een populatie korenwolven in Heer nabij Maastricht aanwezig is. In totaal zijn hier 12 burchten gevonden.
Tijdens de voorjaarsinventarisatie 2001 in die gebiedsdelen waar afgelopen najaar de
12 burchten zijn aangetroffen, zijn in totaal 8 burchten in het leefgebied Heer aangetroffen. Momenteel wordt geverifieerd of de aangetroffen haren daadwerkelijk van hamsters zijn. Daarnaast zijn op twee plekken (nabij de dorpjes Mesch en Jabeek) nog drie solitaire burchten gevonden. De kans is groot dat het hier om dieren gaat die vanuit respectievelijk België en Duitsland zijn gemigreerd. In 2001 zijn deze burchten niet teruggevonden. Overigens is niet uit te sluiten dat elders nog dieren aanwezig zijn.

Vraag 2. In hoeverre is het genetisch materiaal van deze populaties nog langs natuurlijke weg uitwisselbaar?
Antwoord: Uit deze populatie zijn in 2000 enkele exemplaren gevangen en opgenomen in het fokprogramma. Uit DNA-onderzoek blijkt dat deze populatie nauwelijks genetische variatie meer vertoont, de dieren zijn zeer nauw verwant.

Vraag 3. Om hoeveel dieren gaat het nu precies? Antwoord: Op basis van de aantallen gevonden burchten kan niet direct een aantal dieren worden afgeleid.

Dit heeft te maken met de leefwijze van hamsters. In het algemeen zijn het solitaire dieren, en alleen tijdens de voortplantingsperiode verdragen de dieren elkaar. Een vrouwtje werpt gewoonlijk 2 à 3 maal per jaar een nest van tussen de 6 tot 10 jongen. Voorts is niet altijd met zekerheid vast te stellen of de aangetroffen burchten worden bewoond. Momenteel wordt bezien op welke wijze het monitoringsprogramma kan worden uitgebreid.

De staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

G.H. Faber