Gemeente Utrecht

Kunstwerk Neude

Het Utrechtse College van Burgemeester en Wethouders heeft het advies overgenomen van de Adviescommissie Beeldende Kunst over de twee beelden die samen met Thinker on Rock van de Engelse kunstenaar Barry Flanagan meedingen naar plaatsing op de noordpunt van de Neude. De Adviescommissie heeft Judith van de Duitse kunstenaar Markus Lüpertz voorgedragen en Zonder titel van de Amerikaanse kunstenaar Joel Shapiro. Het collegevoorstel is dat bewoners hun voorkeur voor een van de drie beelden kunnen aangeven in een dit najaar te houden stadspeiling. De uitslag van deze peiling is bindend, zo is het voorstel: het beeld met de meeste voorkeurstemmen wordt op het Neude geplaatst.

In maart 1998 heeft de gemeente Thinker on Rock van de Engelse beeldhouwer Barry Flanagan aangekocht. Dit beeld voldeed aan de eisen die aan een kunstwerk op de, nieuw ingerichte, Neude worden gesteld. Om de bevolking echter meer te betrekken bij het vinden van een geschikt kunstwerk voor de noordpunt van de Neude, besloot het college in 1999 dat de bevolking tussen dit beeld en nog twee andere, nader te bepalen, beelden zou kunnen kiezen. Het College verzocht de Adviescommissie Beeldende Kunst om haar te adviseren via een zogenaamde combinatieprocedure. Via deze procedure heeft de Adviescommissie zowel het (inter)nationale kunstaanbod op geschikte beelden onderzocht alsook via een open inschrijving professionele kunstenaars opgeroepen om schetsontwerpen voor een kunstwerk op de Neude in te zenden. In totaal waren er 19 inzendingen. Deze bleken niet van voldoende kwaliteit. Vervolgens selecteerde de Adviescomissie Beeldende Kunst zelf twee beelden.

Drie alternatieven voor beeldhouwkunst op de Neude

De adviescommissie zegt hier onder meer het volgende over:


- Thinker on Rock van Barry Flanagan
Barry Flanagan (1941, woont in Dublin) is een beeldhouwer met een frisse humoristische kijk op de traditie van beeldhouwkunst die in de openbare ruimte bekend is. Thinker on Rock, de denkende haas, wekt ondanks zijn forse grootte een tengere indruk. Hij is niet in melancholiek gepeins verzonken, maar lijkt een gedachte uit te denken.


- Judith van Markus Lüpertz
Markus Lüpertz (1941, woont in Düsseldorf en Berlijn) is zowel schilder als beeldhouwer. Judith, een monumentale brons van een vrouwelijk naakt, is een expressief beeld. Het krachtige lichaam contrasteert met het serene grote gezicht op de lange nek. Midden tussen het hectische verkeer zal dit verstilde beeld op het historische Neude tot een trofee van de stad Utrecht kunnen uitgroeien.


- Zonder titel van Joel Shapiro
Joel Shapiro's (1941, woont in New York) vroege beelden zijn opgebouwd uit sculpturale elementaire vormen in een aan het minimalisme verwante beeldtaal. Zijn werken uit de jaren 70 krijgen een sterker metaforisch gehalte. Het voor de Neude voorgedragen werk is een bronzen figuur in een dynamische pose, samengesteld uit geometrische componenten die diagonaal tegen elkaar zijn geplaatst. Zoals veel werk van Shapiro is ook het werk voor de Neude een beeld dat continue in beweging lijkt te zijn.

Te volgen procedure en planning

Het College legt het advies van de Adviescommissie Beelden Kunsten ter definitieve besluitvorming voor aan de raadscommissie. In het Collegebesluit van maart 1999 is opgenomen dat er een stadspeiling zal plaatsvinden. Over de exacte vorm van deze peiling neemt het College in september een besluit.