Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


Staatssecretaris Remkes: "Ambities verkoop huurwoningen ongewijzigd" (12-7-2001)
De ambities van staatssecretaris Remkes (VROM) ten aanzien van de verkoop van huurwoningen zijn ongewijzigd: de verkoop van jaarlijks 70.000 huurwoningen (waarvan 50.000 van
woningcorporaties) tot 2010. In het vanmorgen ondertekende Nationaal Akkoord Wonen (NAW) zijn deze aantallen niet terug te vinden, omdat deze niet door alle partijen onderschreven worden. Dat verandert echter niets aan het beleid van Remkes, dat ook op steun van de Tweede Kamer kan rekenen. De ondertekenaars van het NAW vinden wel dat een forse intensivering van de verkoop nodig is.

Uitgangspunt voor de verkoopambities vormen de door VROM gemeten wensen van burgers. "Het zou een misverstand zijn te denken dat het kabinet mensen een koopwoning wil opdringen", aldus Remkes. "Juist omdat veel mensen - zeker in de grote steden - hun huurwoning willen kopen, moet het aanbod omhoog. Ik ben mij ervan bewust dat daarvoor een cultuuromslag bij veel partijen nodig is en dat dat niet van de ene op de andere dag lukt. Maar bijvoorbeeld met wethouder Stadig van Amsterdam heb ik daar onlangs goede afspraken over kunnen maken".

DwangDe kop boven een ANP-bericht
van vanmorgen luidt: "Toch geen dwang bij verkoop huurwoningen". Ook op dit punt is geen sprake van een beleidswijziging: het beleid van Remkes, geformuleerd in de Nota Mensen, wensen, wonen gaat uit vrijwillige verkoop door corporaties. Wel werkt de overheid, samen met andere partijen, aan stimulerende maatregelen, zoals de koopsubsidie. De staatssecretaris herhaalde vanmorgen wat hij eerder in de Tweede Kamer heeft gezegd: voor het geval de verkoop helemaal niet van de rond komt, zal hij zorgen dat er een stok achter de deur staat. "Maar gelet op de uitgesproken intenties in het NAW ga ik ervan uit, dat die niet nodig is", aldus Remkes.
(bron: http://www.minvrom.nl/minvrom/pagina.html?id=4827)