Ballast Nedam

HALFJAARCIJFERS 2001 BALLAST NEDAM: STERKE WINSTGROEI

·omzet
euro 912 miljoen (gelijk aan vorig jaar) ·bedrijfsresultaat
euro 22 miljoen (+22%) ·winst voor belastingen euro 17 miljoen (+13%) ·netto winst
euro 13 miljoen (+25%) ·orderportefeuille euro 2.712 miljoen (+22%)
Deze resultaten liggen in de lijn van de eerder uitgesproken verwachting. De nadruk ligt op de vergroting van de winstgevendheid. Kwantitatieve groei van de omzet staat minder op de voorgrond.

Het in 2000 ingezette verbeteringsproces leidt zichtbaar tot resultaten. Ballast Nedam is op weg naar verdere winstgroei. De winst per aandeel bedroeg Euro1,30 (halfjaar 2000: Euro1,04).

Algemeen
Voortgang geboekt in eerste halfjaar 2001:
· sterke winstgroei
· de organisatie is ingrijpend gewijzigd
· op tal van punten werpen verbeteringsacties hun vruchten af · in het Verenigd Koninkrijk wordt middels een intensief proces de focus verschoven naar beter renderende segmenten van de markt. Deze transformatie zal worden versneld · de uitstaande vorderingen in Saoedi-Arabië (aan het begin van 2001 was nog Euro108 miljoen verschuldigd) zijn bijna geheel betaald. Er staat nu nog Euro20 miljoen open. De Saoedi-Arabische regering heeft toegezegd dit bedrag binnenkort te voldoen · het contract is getekend voor de fusie van BallastNedamBaggeren met het baggerbedrijf HAM (van HBG). De enquête in opdracht van de Ondernemingskamer naar de besluitvorming bij HBG vertraagt de fusie, maar wij vertrouwen erop dat deze krachtenbundeling zal worden gerealiseerd · door twee acquisities in 2001 wordt ook in Nederland het schaalvergrotingsproces voortgezet.

Ballast Nedam ligt daarmee op de uitgezette koers.

Vooruitzichten
Voor het gehele jaar 2001 handhaaft Ballast Nedam de verwachting van een sterke winstgroei (20-30%). De komende jaren stelt Ballast Nedam een verdere groei van de winst per aandeel centraal. De komende drie jaar wordt uitgegaan van een gemiddelde groei van de winst per aandeel van 15-20%. Daarmee richten wij ons op het realiseren van de doelstelling van 15% rendement op het eigen vermogen.

De forse omvang en de kwaliteit van de opnieuw gegroeide orderportefeuille geven vertrouwen voor een verdere positieve ontwikkeling.

Infrastructuur Nederland
De orders voor de grote infrastructurele werken als de HSL en Betuwelijn beginnen nu in de omzet naar voren te komen; het effect op de resultaten volgt later. De vooruitzichten zijn hier goed.

Bouw en Ontwikkeling Nederland
Deze divisie presteerde ook deze periode uitstekend. Het bedrijfsresultaat verbeterde fors, waarmee de groeilijn ook in 2001 is doorgetrokken. Verdere versterking zal onder meer middels acquisities plaatsvinden.

Bouw Verenigd Koninkrijk
Het resultaat is onbevredigend. Om de afhankelijkheid van de traditionele aannemingscontracten in de utiliteitsbouw (aanbesteding met lage marges) te verminderen, verlegt de onderneming haar activiteiten naar marktdelen waar om grotere toegevoegde waarde wordt gevraagd en de marges hoger zijn. Dit herpositioneringproces drukt op de omzet- en resultaatontwikkeling. Wij verwachten dit jaar hierin nog geen verbetering.

Bouw Internationaal
Een aantal grote projecten is in deze periode gestart. De forse groei van de orderportefeuille rechtvaardigt optimisme voor de verbetering van het bedrijfsresultaat.

Baggeren
Omzet en resultaat namen in het eerste halfjaar verder toe. De geplande fusie met HAM(HBG) zal leiden tot een krachtige topspeler in de internationale baggermarkt: BallastHAMDredging. BallastNedam zal van deze onderneming een derde van de aandelen houden en zal pro rata consolideren. De synergie vanuit deze fusie zal na het eerste integratiejaar bijdragen aan een verdere groei van het resultaat.

Industrie en Toelevering
Het resultaat bleef in het eerste halfjaar op niveau. De vooruitzichten zijn onveranderd positief. Door middel van acquisities zal deze divisie verder worden versterkt.