Ingezonden persbericht


AANDEELHOUDERS HEINEKEN HOLDING
NAAR ONDERNEMINGSKAMER

Schiet bestuur Heineken Holding tekort?

De onderwaardering (disagio) van aandelen Heineken Holding N.V. bedraagt thans circa 25% terwijl dit disagio op 26 april jl. 22,24% bedroeg. Deze onderwaardering van aandelen Heineken Holding vertegenwoordigt een bedrag van bijna 2.3 miljard Euro. Daarmee behoort dit tot de grootste disagio's die ooit op de Nederlands Beurs hebben bestaan.

Dit alles ondanks toezeggingen van Heineken Holding tijdens haar algemene vergadering van aandeelhouders op 26 april jl. al het mogelijke te doen om het aandeel te promoten en het disagio te doen verminderen. Ook weigert Heineken Holding de nadere vragen, die wij aan haar gesteld hebben naar aanleiding van deze aandeelhoudersvergadering, te beantwoorden. Mogelijkheden om het koersverschil tussen aandelen Heineken Holding en Heineken N.V. teniet te doen, is o.a. een fusie van beide N.V.'s of liquidatie van de Holding N.V.

In onze persberichten van 29 maart en 6 juni van dit jaar hebben wij reeds bericht inzake onze ongerustheid over deze koersontwikkeling en de verhandelbaarheid van deze aandelen. Deze persberichten zijn voor u op te vragen bij NautaDutilh Rotterdam.

Enquêteverzoek ingediend

Op 11 juli jl. heeft Profima een verzoek tot het instellen van een enquête (Bijlage I) naar het beleid van Heineken Holding ingediend bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof te Amsterdam. Tevens verzoekt zij de Ondernemingskamer een (neutrale) bestuurder in de Raad van Beheer van de Holding te benoemen

Als de Ondernemingskamer een onderzoek gelast zullen deskundigen de activiteiten, of de afwezigheid daarvan, van de Raad van Beheer van Heineken Holding onderzoeken. Hieruit zal blijken of deze Raad zich daadwerkelijk ingezet heeft om zoals toegezegd het aandeel te promoten en het disagio te doen verminderen. Tevens zal blijken of de Raad van Beheer zich heeft gebogen over de huidige eigendomsstructuur van Heineken, waarbij de heer A.H. Heineken via de Zwitserse L'Arche Holding en Heineken Holding de zeggenschap in Heineken N.V. uitoefent.

In het enquêteverzoek komt ook aan de orde de ondoorzichtige wijze waarop de bestuurs- en administratieve werkzaamheden van de Holding zijn georganiseerd. Zo blijkt de Holding haar (bestuurs-)zetel te hebben op het adres van Administratie- en Trustkantoor Pentagon B.V. , een vennootschap bestuurd door de heer A.H. Heineken. Pentagon verzorgt onder meer alle secretariële werkzaamheden voor Heineken Holding en haar Raad van Beheer. Dit sterkt het vermoeden dat de belangen van de 'gewone' aandeelhouders van Heineken Holding (49,995%) te weinig aandacht krijgen en dat deze aandacht vooral uitgaat naar het belang van de familie Heineken (50,005%).

Verzoek tot aanstelling van een onafhankelijke Bestuurder

In de Raad van Beheer van de Holding is dringend behoefte aan een of meer neutrale bestuurders, dus personen die niet (in-)direct aan de familie Heineken zijn gelieerd. Thans is onduidelijk welke leden van de Raad van Beheer zich actief met het besturen van Heineken Holding bezighouden (Bijlage II). Doordat de heer C. Boonstra zich vlak voor de aandeelhoudersvergadering van 26 april jl. terugtrok, blijft er een vacante positie in de Raad van Beheer. Mede daarom verzoekt Profima de Ondernemingskamer om op korte termijn een neutraal lid van de Raad van Beheer te benoemen.

Als bijlage bij dit persbericht vindt u een samenvatting van de vragen die de verzoekers tot deze enquête bij Heineken Holding aan de Ondernemingskamer hebben gesteld. Een exemplaar van het volledige verzoekschrift kunt u opvragen bij NautaDutilh te Rotterdam.

Profima Trust S.A.

Geneve, 12 juli 2001

Profiel Profima Trust

Profima Trust S.A. is gevestigd te Geneve, Zwitserland.

Profima Trust geeft administratieve, financiële en juridische adviezen aan (investerings-) maatschappijen. Zij treedt desgewenst op als woordvoerder en belangenbehartiger van deze (investerings)maatschappijen.

De directie wordt gevormd door mr. A. de Pfyffer, mr. L. Hafner en de heer C. Broere.

Woordvoerder van Profima Trust in Zwitserland is:

Mr. A. de Pfyffer
Tel : +41-22-7040505

Woordvoerder van Profima Trust in Nederland, met name inzake het Heineken-initiatief, is : Mr. A.E. Driessen
Advocatenkantoor NautaDutilh
Weena 750
NL 3014 DA Rotterdam
Tel : +31-10-2240330
Fax: +31-10-2240006

Bijlage I

De Ondernemingskamer werd verzocht o.a. te willen nagaan :


1. Hoe vaak heeft de Raad van Beheer gedurende de periode van 1 januari 1998 tot en met 11 juli 2001 vergaderd ?
2. Wie waren bij deze vergaderingen aanwezig ?
3. Wat waren de agendapunten van deze vergaderingen ?
4. Hoe vaak, en meer specifiek wanneer, is het ontstane disagio tijdens een vergadering van de Raad van Beheer aan de orde gesteld ?
5. Door welke deskundigen onder meer op het gebied van Public Relations en Investor Relations en op welke momenten heeft de Raad van Beheer van Heineken Holding N.V. zich omtrent het disagio en de mogelijkheden tot opheffing of vermindering daarvan laten adviseren?
6. Welke activiteiten heeft Heineken Holding N.V. ontplooid ter bevordering van de bekendheid van het aandeel Heineken Holding ? Heeft Heineken Holding N.V. advertenties geplaatst waarin de belegger is gewezen op het ontstane disagio ?
7. Welk lid van de Raad van Beheer heeft het onderhouden van de relaties met Heineken N.V. in zijn takenpakket ? Wanneer en op welke wijze werd Heineken N.V. geadviseerd ?
8. Is gedurende de periode van 1 januari 1998 tot en met 11 juli 2001 binnen de Raad van Beheer de positie van L'Arche Holding aan de orde geweest en zo ja, wat is in dat kader besproken ?
9. Zijn de schriftelijke vragen van Profima Belgium NV binnen de Raad van Beheer besproken?
10. Heeft de Raad van Beheer in de periode van 1 januari 1998 tot en met 11 juli 2001 overwogen een juridische fusie tussen Heineken Holding en Heineken N.V. te bewerkstelligen of Heineken Holding te liquideren ? Heeft de Raad van Beheer hierover adviezen van deskundigen ingewonnen ?
Bijlage II

De heer A.H. Heineken en/of zijn familie, houdt door middel van L'Arche Holding, 50.005% van de aandelen in Heineken Holding. De door hem bestuurde Stichting Administratiekantoor Priores houdt 125 van de 250 geplaatste prioriteitsaandelen in Heineken Holding. De heer Heineken is voorzitter en gedelegeerde van de Raad van Beheer van Heineken Holding. Zowel in de Raad van Beheer van Heineken Holding, als in het bestuur van de Stichting Beheer Prioriteitsaandelen Heineken Holding N.V., houdster van de overige 125 prioriteitsaandelen, weet de heer Heineken zich omringd door familie en (voormalig) adviseurs.

Profima vraagt zich af welke leden van de Raad van Beheer zich met het besturen van de vennootschap bezighouden. De heer Heineken, die volgens de statuten belast is met de dagelijkse leiding over de vennootschap, bemoeide zich in het verleden tot in detail met Heineken Holding en Heineken. Verzoeksters hebben tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders dd. 26 april 2001 echter begrepen, dat de heer Heineken al geruime tijd ziek is. De heer Hoijer is woonachtig op Curaçao, Nederlandse Antillen. Mevrouw de Carvalho-Heineken is woonachtig te Perroy Vaud, Zwitserland. De woonplaatsen van de heer Hoijer en mevrouw de Carvalho-Heineken sluiten een intensieve betrokkenheid uit bij het functioneren van een vennootschap met een beurskapitalisatie per 31 december 2000 van ongeveer 7 miljard Euro. De heer Das is advocaat en lid van de maatschap Loyens & Loeff. Het laat zich raden dat zijn drukke praktijk weinig ruimte laat voor een actieve rol binnen de Raad van Beheer van Heineken Holding, zeker niet indien dit onbezoldigd zou zijn. Voor de heer De Jong geldt hetzelfde. Ook hij zal gezien zijn lidmaatschap van de Raad van Bestuur van ABN AMRO Bank N.V. en zijn grote hoeveelheid commissariaten weinig tijd hebben voor een actieve betrokkenheid bij de Raad van Beheer van een ander Nederlands beursfonds.