Ingezonden persbericht

Persbericht
Amsterdam, 12 juli 2001.

D66 wil Homomonument laten opknappen voor de Canal Parade

D66 wil dat de gemeente Amsterdam het Homomonument op de Westermarkt gaat opknappen voor de start van de Canal Parade op 4 augustus 2001. Het Homomonument wordt, net als alle andere monumenten in de binnenstad, door de Dienst Binnenstad jaarlijks onderhouden. Op dit moment is het graniet van het monument op bepaalde plekken beschadigd.

Het Homomonument is een steun voor veel vrouwelijke en mannelijke homo's, nu en in de toekomst. Het monument herinnert het feit dat vrouwen en mannen in het verleden zijn onderdrukt en vervolgd op grond van homoseksuele voorkeuren. Met de opknapbeurt willen de sociaal-liberalen aandacht vragen voor de acceptatie van homoseksualiteit.

Woordvoerder Warner Hemmes: " De acceptatie van homoseksualiteit staat ondanks de wettelijke basis van het homohuwelijk, onder druk. Leraren durven niet tegenover hun leerlingen uit te komen voor hun seksuele geaardheid. Sommige imams bestempelen homoseksualiteit als "een ziekte en een gevaar voor de samenleving". Met name de grote driehoek naast de Westerkerk brokkelt af, Amsterdam moet een uitstraling richting haar bezoekers hebben dat homoseksualiteit geaccepteerd wordt. Daar past een homomonument dat aan het afbrokkelen is, niet bij. Ik verwacht van de dienst binnenstad dat het monument voor 4 augustus, als duizenden Amsterdam bezoeken ter gelegenheid van de Canal Parade, er weer als nieuw uitziet. Een in goede staat verkerend homomonument staat symbool voor een positieve houding ten opzichte van homoseksualiteit."

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Warner Hemmes
020-6132414 of 06-20608317

D66 Amsterdam Fractiesecretariaat
020-5523480