FC Groningen

Dwight Lodeweges: 'nadruk op voetbalvormen en accenten'

Datum: 12-07-2001 Tijd: 13:04

Het was afgelopen maandag even zoeken voor Dwight Lodeweges, de nieuwe trainer van FC Groningen. Trainingscomplex Corpus den Hoorn bleek bijkans onvindbaar in de stad waar hij de komende twee jaar de voetbalscepter zwaait. En dat was niet het enige waar de opvolger van Jan van Dijk aan moest wennen. Nieuwe spelers, nieuwe assistenten, een nieuwe omgeving en honderden fans die hem `even' succes kwamen wensen bij de start van de voorbereiding.

Het zijn dan ook hectische tijden voor de trainer die de afgelopen maanden heeft gebruikt om zijn nieuwe club te leren kenen en de spelersgroep te analyseren. En dat was niet gemakkelijk. "Aan de ene kant wilde ik bij de FC zo snel mogelijk ingevoerd zijn, terwijl we daarnaast met Zwolle nog volop in de race waren voor de nacompetitie. En daar wilde ik met een goed gevoel afscheid nemen," aldus de trainer die met de Zwollenaren in de dezelfde nacompetitie uiteindelijk op de tweede plaats eindigde.

Warme club
"Desondanks heb ik een wedstrijd of vijf, zes van FC Groningen kunnen zien. Dat waren inderdaad de `moeizame' duels, maar uit verhalen heb ik begrepen dat het seizoen eigenlijk twee gezichten had," zo blikt de trainer nog even terug op afgelopen voetbaljaar. "Voor de winterstop draaide het geweldig, terwijl na de break het allemaal wat moeilijker is verlopen. Toch heb ik op basis van die wedstrijden en aantal gesprekken een heel aardig beeld gekregen van de groep en de club."

"Een leerzame periode, waarin ik overigens ongelofelijk hartelijk ben ontvangen," zo vervolgt Lodeweges. "Wat dat betreft heb ik FC Groningen leren kennen als een warme club met een geweldige achterban. De wedstrijden in het Oosterpark waren uitverkocht of bijna uitverkocht. En dat zegt veel hoor. Daaraan zie je ook hoe de club leeft bij de mensen. Niet alleen in de stad; zeker ook in de hele regio. Het beeld dat ik had van FC Groningen is dan ook volledig bevestigd. Vandaar dat er naar heb uitgekeken om bij de FC te beginnen.

Doelstelling
En aan die woorden heeft Lodeweges de afgelopen dagen gestalte kunnen geven bij de start van de voorbereiding. Overigens een periode die de FC hard nodig zal hebben. In de eerste tien duels van de competitie treft de club namelijk de complete top-3 en een aantal ijzersterke tegenstanders. "We kunnen inderdaad meteen aan de bak, maar zover wil ik nog niet kijken," aldus Lodeweges. "Eerst wacht de voorbereidingsfase, en daarin hebben we een hoop te doen. Een periode van hard werken. Ten eerste heb je de conditionele doelstelling en daarnaast is het voetbal uiteraard zeer belangrijk. Tussen die twee zaken zoeken we de balans, waarbij we tijdens de oefenwedstrijden accenten gaan leggen. Met name omdat we toch iets anders willen gaan voetballen."

Speelklaar
"Wat Jan van Dijk heeft neergezet, is natuurlijk heel mooi en dat gaan we zeker niet helemaal omgooien. Maar ik heb uiteraard wel mijn eigen ideeën," zo vervolgt Lodeweges. "Zo vind ik dat we wat dominanter moeten spelen. Natuurlijk moeten de spelers daar aan wennen. Maar de voorbereiding is er om de speelwijze `speelklaar' te maken. Die manier komt ook terug in de oefenwedstrijden. De ene keer leggen we de nadruk naar voren, de andere keer naar achteren."

"We zullen de oefenwedstrijden dan ook heel gericht benaderen, waarbij we het zoeken in de voetbalvormen en accenten. Rond de vierde week ligt dan het zwaartepunt, al blijft de hele voorbereiding een periode van goed kijken, analyseren en bijstellen. Van daaruit bouwen we verder naar de vorm die nodig zal zijn bij de start van de competitie. En die vorm zal goed moeten zijn, want we kunnen gelijk aan de bak. Geen aanloopperiode, maar er meteen vol in. En dat ik daar naar uitkijk, zal duidelijk zijn. Ik heb er zin in. Da's geen punt."

Meer informatie over de visie van Dwight Lodeweges vindt u in het programmaboekje van de wedstrijd De Pelikanen - FC Groningen. Dit duel wordt komende vrijdag, 13 juli, gespeeld op het Burgemeester Welleman Sportpark in Appingedam. Aanvang: 19.00 uur.

Bron: Internetredactie FC Groningen