Provincie Noord-Holland

Donderdag 12 juli 2001

GS Noord-Holland wijzigen toetsingsbeleid rampenplannen

De statencommissie Ruimtelijke Ordening en Bestuur van de provincie Noord-Holland heeft vandaag ingestemd met het loslaten van het terughoudend beleid dat sinds 1993 door de provincie is gevoerd ten aanzien van het toetsen van gemeentelijke rampenplannen. Instemming is betuigd met een op 26 juni door Gedeputeerde staten vastgestelde notitie waarin de provinciale bemoeienis met gemeentelijke rampenplannen wordt versterkt. De beleidsombuiging vloeit voort uit het nader bezien van de toezichtstaak na het verschijnen van het rapport van de commissie Alders, opgesteld na de nieuwjaarsramp in Volendam.

GS sturen een brief aan de Noord-Hollandse gemeenten, waarin de beleidswijziging wordt toegelicht. De Vereniging van Noord-Hollandse Gemeenten heeft laten weten volstrekt begrip te hebben voor het nieuwe beleid en wil met de provincie invoering hiervan bevorderen.

Na een periode waarin plannen minutieus werden getoetst, hetgeen met veel bureaucratie gepaard ging, koos het provinciebestuur in 1993 voor een lichtere vorm van toezicht, waarin de eigen verantwoordelijkheid van gemeenten werd vergroot in relatie tot afstemming binnen de brandweerregio. Het rapport van de commissie Alders was aanleiding te kijken naar de actualiteit en inhoud van gemeentelijke rampenplannen, via een quick scan. GS noemen de uitkomsten van de quick scan zorgelijk. Veel gemeenten kennen een verouderd rampenplan dat niet of slechts gedeeltelijk bruikbaar is. Soms is een plan al meer dan tien jaar oud. Regionale afstemming ontbreekt nogal eens. De ervaringen in Edam-Volendam en de uitkomsten van de quick scan waren basis voor bijstelling van beleid.
Het nieuwe beleid omvat in hoofdlijn:

-gemeentelijke rampenplannen worden eens in de vijf jaar door de provincie getoetst

-zo nodig zullen GS op kosten van de gemeenten die nalatig zijn het plan laten actualiseren

-gemeenten dienen de provincie iedere twee jaar te informeren over de uitvoerbaarheid en het oefenbeleid. De structureel andere aanpak zal ook aan de orde worden gesteld in het Interprovinciaal Overleg( IPO) en - door de Vereniging van Noord-Hollandse Gemeenten - bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

> Inlichtingen: Peter Heemskerk, bureau Communicatie, tel. (023) 514 40 10, e-mail heemskerkp@noord-holland.nl