Gemeente Hoogeveen



12 juli 2001

Wisseltroffel Duurzaam Bouwen

Wisseltroffel Duurzaam Bouwen voor gemeente Hoogeveen en Strijker Bouw B.V.

De gemeente Hoogeveen en bouwbedrijf Strijker Bouw B.V. hebben de Wisseltroffel Duurzaam Bouwen gekregen. Het gaat om een tweejaarlijkse prijs van de Milieufederatie Drenthe. Hieronder treft u het persbericht van de Milieufederatie Drenthe.

Op donderdag 12 juli is in het gemeentehuis van Assen door de Milieufederatie Drenthe de 'Wisseltroffel Duurzaam Bouwen' uitgereikt aan de heer M. Leistra, wethouder van de Gemeente Hoogeveen en de heer H. Brinks, directeur van Strijker Bouw B.V.

De Wisseltroffel is een prijs voor een organisatie die zich op een speciale manier verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van duurzaam bouwen in Drenthe.

De Gemeente Hoogeveen krijgt de prijs vanwege de wijze waarop zij duurzaam bouwen binnen de gemeente stimuleert. Strijker Bouw B.V. is een middelgroot bouwbedrijf uit Hoogeveen dat een ruime ervaring met duurzaam bouwen heeft opgebouwd, wat resulteert in een hoge milieuvriendelijkheid van al haar bouwprojecten.

De gemeente Hoogeveen en Strijker Bouw B.V. laten zien dat duurzaam bouwen de standaard kan zijn in Drenthe. De Milieufederatie Drenthe hoopt dat het voorbeeld van de gemeente Hoogeveen de andere Drentse gemeenten inspireert tot een hoge dubo-ambitie en de inzet van capaciteit om deze ambitie waar te maken. De vooruitstrevende wijze waarop Strijker Bouw B.V. duurzaam bouwen in haar werkwijze heeft geïntegreerd is een voorbeeld voor andere Drentse bouwbedrijven.

De Gemeente Hoogeveen is als winnaar uit de bus gekomen omdat:
* De gemeente Hoogeveen zowel op bestuurlijk als ambtelijk niveau duurzaam bouwen (dubo) heeft omarmd.

* Dit resulteert in hoge dubo-ambities: momenteel spreekt de gemeente met projectontwikkelaars en particulieren in de nieuwbouwwijk Erflanden af, om te bouwen volgens de Maatlat duurzame woningbouw, een lijst met dubo-maatregelen, en daarop 120 punten te scoren. Dit is een aardig eind op weg naar het duurzaamheidsniveau dat vereist is voor de financieel aantrekkelijke Groene hypotheek. Particulieren stimuleert de gemeente met een subsidieregeling om duurzaam te bouwen.
* Dit bovendien resulteert in de inzet van personele capaciteit en financiële middelen om deze ambities te realiseren. Zo is een medewerker van de buitenwacht van de afdeling Bouw- en Woningtoezicht regelmatig aanwezig op de bouwplaatsen in Erflanden om de uitvoering van dubo-maatregelen te controleren. In de praktijk levert deze medewerker bondien een belangrijke bijdrage aan de uitwisseling van dubo-kennis en -ervaring tussen de verschillende bouwbedrijven.

* De gemeente Hoogeveen, in nauwe samenwerking met en door ondersteuning van de woningcorporaties, de
herstructureringsprojecten in de gemeente op een duurzame wijze gestalte geeft. Dit resulteert in een duurzame stedenbouwkundige herinrichting van onder andere de woonwijken Krakeel en Wolfsbos (wat onder meer blijkt uit de verbetering van het netwerk van fietsroutes, een versterking van het groene karakter van de wijken, de natuurvriendelijke en kindveilige inrichting van oevers, de afkoppeling van de hemelwaterafvoer waardoor verdroging wordt tegengegaan, een aanzienlijke energiebesparing, onder andere door extra isolatie en de toepassing van zonneboilers voor de warmwatervoorziening en PV-zonnepanelen voor de elektriciteitsopwekking). Renovatie en nieuwbouw van woningen in deze wijken vindt plaats aan de hand van de Maatlat duurzame woningbouw. De nieuw gebouwde woningen scoren op de Maatlat duurzame woningbouw zelfs 150 punten en komen daarmee in aanmerking voor een Groene hypotheek.

Strijker Bouw B.V. is als winnaar van deze prijs uit de bus gekomen omdat:

* Strijker Bouw B.V. al 6 jaar lang op eigen initiatief bezig is met duurzaam bouwen. De kennis en ervaring die hierdoor is opgebouwd past het bedrijf actief toe in al haar bouwprojecten. Bovendien blijft Strijker innoveren. Zo hebben de woningen van Strijker zonneboilers, wordt ventilatie met warmteterugwinning toegepast en wordt gebruik gemaakt van een energiezuinig en comfortabel wandverwarmingssysteem met een positieve uitwerking op het binnenklimaat. De woningen zijn zeer goed geïsoleerd en er wordt alleen hout toegepast uit duurzaam beheerde bossen.
* Strijker Bouw B.V. inmiddels een flink aantal woningen heeft gerealiseerd die meer dan 150 punten scoren op de Maatlat duurzame woningbouw, het ambitieniveau om in aanmerking te komen voor een Groene hypotheek. Duurzame woningen van Strijker staan onder andere in de gemeenten Assen, Borger-Odoorn en Hoogeveen.

Duurzaam bouwen (dubo) verhoogt het wooncomfort, verbetert het binnenklimaat, verlengt de levensduur van het gebouw, bespaart op energie-, water- en onderhoudskosten en is milieuvriendelijker dan 'gangbaar' bouwen. De Milieufederatie Drenthe heeft als trekker van het Platform Duurzaam Bouwen Drenthe de afgelopen jaren diverse initiatieven genomen om de ontwikkeling van duurzaam bouwen in Drenthe te stimuleren. Inmiddels wordt duurzaam bouwen in de meeste gemeenten in meer of mindere mate in praktijk gebracht. Naar verwachting wordt binnenkort het nieuwe Convenant Duurzaam Bouwen Drenthe 2001 door diverse partijen ondertekend.

De prijs 'Wisseltroffel Duurzaam Bouwen' is ingesteld om duurzaam bouwen te stimuleren en goede voorbeelden in het zonnetje te zetten. De Milieufederatie Drenthe vindt het belangrijk dat de goede voorbeelden op dit terrein zo breed mogelijk onder de aandacht worden gebracht. De wisseltroffel is tweemaal eerder uitgereikt, in 1997 aan de Gemeente Coevorden en in 1999 aan de Gemeente Emmen en Van Os Bouwbedrijf B.V. De prijs is een kunstwerk gemaakt door de heer Gert E. Sennema.

© Copyright Gemeente Hoogeveen