EUROPA KINDERHULP

Ondanks spanning in Macedonië toch kindervakanties

ONDANKS SPANNING IN MACEDONIE KUNNEN KOSOVAARSE EN ALBANESE KINDEREN

TOCH OP VAKANTIE

Middelburg - 150 kinderen uit Kosovo en Albanië komen voor 3 weken op vakantie bij Nederlandse gastgezinnen. Het gaat om een bijzonder project van de Stichting Europa Kinderhulp. Op donderdag 12 juli vanaf 19.50 uur komen 75 Kosovaarse kinderen aan en op vrijdag 13 juli vanaf 19.05 uur komen 75 Albanese kinderen aan op Luchtmachtbasis te Eindhoven. De Koninklijke Luchtmacht vliegt naar Pristina in Kosovo respectievelijk naar Tirana in Albanië om ze op te halen. De Stichting CliniClowns vliegt mee om de kinderen al op het vliegveld op de Balkan te verwelkomen en op hun gemak te stellen.

Aankomst
De beide groepen kinderen zouden aanvankelijk met de bus naar de hoofdstad van Macedonië in Skopje gaan om vervolgens door de Koninklijke Luchtmacht naar Nederland te worden gevlogen. Door de toegenomen spanning in Macedonië was het tot op het laatste moment onduidelijk of het project kon doorgaan. Gelukkig is een alternatief voorbereid zodat de 150 kinderen niet teleurgesteld worden. Voor de aankomst zijn uitgenodigd de Albanese ambassadeur dhr Qirko en zijn echtgenote, burgemeester Van Welschen van Eindhoven en overste Wijgerse van de Koninklijke Luchtmacht. Van daaruit gaan de kinderen met bussen naar Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland en Limburg waar zij hun gastfamilies ontmoeten.

Onbetaalbare reisdocumenten
Organisatie van het project was niet eenvoudig. De Kosovaarse kinderen beschikken niet over geldige reisdocumenten, omdat die in de oorlog veelal verloren zijn gegaan. Voor de Albanese kinderen gold een ander probleem: paspoorten zijn in Albanië weliswaar verkrijgbaar, maar voor de kinderen die Europa Kinderhulp uitnodigt, volstrekt onbetaalbaar. Dankzij volledige medewerking van de Nederlandse ambassade in Skopje (Macedonië) en in Tirana (Albanië), de United Nations Mission in Kosovo, de International Boarder Police van Kosovo en enkele gulle sponsors, kunnen de kinderen komen!

Samenwerking
Voor de selectie van de uit te nodigen kinderen werkt Europa Kinderhulp in Kosovo nauw samen met de Mother Teresa Society; een gerenommeerde hulporganisatie met een uitgebreid (vrijwilligers) netwerk in het door oorlog beschadigde en verwoeste gebied. De vakantiekinderen hebben bijna allemaal hun vader en/of moeder verloren.
In Albanië is via Plan International een samenwerkingspartner gevonden in het bestuur van het Divjaka District, één van de armste regio s van het volstrekt verpauperde land. Zonder deze reis zouden deze kinderen hun vakantie al werkend hebben doorgebracht op het land.

Europa Kinderhulp
De komst van de vakantiekinderen uit Kosovo en Albanië is een zeer bijzonder project van Europa Kinderhulp die dit jaar haar 40 jaar bestaan viert. Naast deze speciale reizen organiseert de stichting de 'gewone' kinderreizen vanuit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Wit-Rusland en Oostenrijk. Europa Kinderhulp bekijkt ieder jaar welke bijzondere groepen kinderen er worden uitgenodigd voor een vakantie in Nederland. Gezien de aanhoudende onrust op de Balkan zijn dat deze zomer kinderen uit Kosovo en Albanië.

Het realiseren van dit project heeft veel tijd en inspanning gekost. Daarom is Europa Kinderhulp ook zeer verheugd over de hulp van de Koninklijke Luchtmacht om de Kosovaarse en Albanese kinderen op 12 en 13 juli op te halen en op 2 en 3 augustus terug te brengen naar Pristina respectievelijk Tirana. De Luchtmacht doet dat in het kader van haar humanitaire taakstelling.



Noot alleen bestemd voor de redactie,