Gemeente Leiden

Zomerconcerten op de stadhuisbeiaard

Donderdag 12 en vrijdag 13 juli worden twee zomerconcerten worden gegeven vanaf de beiaard van het Leidse stadhuis.

Op donderdag 12 juli zal het duo Jacques Maasen en Gideon Bodden beiaardmuziek ten gehore brengen, gebaseerd op Franse impressionistische pianowerken. Gespeeld worden de "Petite Suite" van Debussy, de "Suite Ma Mère l'Oye", "Pavane pour une infante défunte" en "Le Tombeau de Couperin" van Ravel, alsmede delen uit de suite "Dolly" van Gabriel Fauré.
De oorspronkelijk voor piano geschreven werken zijn voor beiaard bewerkt.
Maasen en Bodden hebben in 1985 hun eerste quatre-mains op een beiaard uitgevoerd. Sindsdien werken zij regelmatig samen in concertseries. Jacques Maasen is directeur van de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort en stadsbeiaardier van Breda.
Gideon Bodden bespeelt beiaarden in Amsterdam, Oudewater en Hilvarenbeek.
Het duo speelt van 19.00 tot 20.00 uur.

Op vrijdag 13 juli - eveneens van 19.00 tot 20.00 uur - zullen zes leerlingen van de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort een presentatieconcert verzorgen. Dit concert maakt deel uit van de afronding van een serie presentatieconcerten, waarmee het cursusjaar van de Beiaardschool wordt beëindigd. De studenten spelen composities en/of arrangementen, die het afgelopen studiejaar uitvoerig zijn bestudeerd tijdens individuele- en groepslessen. Het thema van dit jaar is de Vlaamse beiaardcomponist. Daarnaast zijn bewerkingen van "smartlappen en klassieke hoogtepunten" geselecteerd. Naast composities als "De Jan de Mulder-suite" van Jos D'Hollander en "De Serenade
op. 61" van Flor Peeters zullen ook bekende "smartlappen" als "Het Ketelbinkie" en "De Zuiderzee-ballade" te horen zijn. Het project vindt plaats in samenwerking met de beiaardafdeling van het befaamde Lemmensinstituut te Leuven, met ondersteuning van de Europese Unie via het
zgn. Socratesproject.
Van 19.00 tot 20.00 uur zullen achtereenvolgens Koen Wellens, Erwin Weerstra, Henk Lemckert, Anne Kroeze, Marijke Schotsmans en Paul Hoste het bewijs van hun kunnen op de beiaard vanaf het Leidse stadhuiscarillon demonstreren.