Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerraad stemt in met wet voor stedelijke regio's
Een persbericht bij het onderwerp Bestuur in stedelijke gebieden 13 juli 2001
De ministerraad heeft op voorstel van minister De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met het wetsvoorstel bestuur in stedelijke regio's.
De wet is de opvolger van de Kaderwet bestuur in verandering die in 2003 afloopt. Vanwege de behaalde resultaten kiest het kabinet voor continuering van de verplichte regionale samenwerking, mede met het oog op de uitvoering van de ruimtelijke rijksnota's. Ook in de toekomst gaan gemeenten in stedelijke gebieden veel zaken gezamenlijk aanpakken.
Het kabinet wil geen nieuwe bestuursstructuren in het leven roepen, maar voortbouwen op de bestaande samenwerking. Het wetsvoorstel sluit bijna geheel aan bij de Kaderwet zowel wat betreft de regeling van de bestuursstructuur als ten aanzien van de regeling van een verplicht minimumpakket.
Vooralsnog is de nieuwe wet bedoeld voor de huidige zeven kaderwetgebieden.
De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.