Verbond van verzekeraars

Ketentest systeemhuizen en verzekeraars euroconversie

Deze zomer zal een aantal systeemhuizen en verzekeraars, ter voorbereiding op de euroconversie, de aansluiting van de elektronische communicatie testen via het ADN-netwerk. Dit gebeurt in een zogenoemde ketentest. In deze test wordt, op basis van een gefingeerd databestand, de periode rond de euroconversie gesimuleerd. De focus ligt met name op de prolongaties van december, januari en februari. Ook de papieren communicatie wordt hierin meegenomen.

Het doel is tweeledig
De ketentest is een initiatief van de POR euro Conversie-commissie. Deze heeft in 1999 en 2000 richtlijnen opgesteld voor de overgang van gulden naar euro in de verzekeringsbranche. Het doel van de test is tweeledig. Ten eerste wordt de vraag beantwoord of toepassing van de richtlijnen in de praktijk leidt tot een foutloze overgang naar de euro. Met name het intermediair moet er op kunnen vertrouwen dat, in samenwerking met zijn systeemhuis, zijn administratie op orde blijft. Ten tweede bieden de verzekeraars concrete voorbeelden van de wijze waarop zij de overgang naar de euro zullen maken.

Projectgroep
De commissie vindt het belangrijk dat de uitwerking van deze richtlijnen vooraf in de praktijk wordt getest. Daartoe heeft de voorzitter van de POR euro Conversie-commissie, Stoffel van Almkerk (ANVA), op 19 juni jl. de projectgroep Euro Ketentest geïnstalleerd. Deze projectgroep staat onder voorzitterschap van Irwin Oedayrajsingh Varma (Nationale-Nederlanden). Deelnemers zijn de systeemhuizen ACT, ANVA, Assurantie Systemen Nederland en Online, alsmede AEGON, Nationale-Nederlanden, Royal Nederland en Stad Rotterdam. Er wordt naar gestreefd in een later stadium een groter aantal verzekeraars bij dit project te betrekken.

Bondig, juli 2001

Ga een pagina terug