Ingezonden persbericht


Consumentencampagne "Weet wat je eet!" in Haarlem

Op zaterdagmiddag 14 juli wordt in Haarlem een handtekeningenactie gehouden voor vermelding van genetisch gemanipuleerde ingrediënten op de verpakking van voedselproducten. Deze actie maakt deel uit van de landelijke campagne "Weet wat je eet!" die gecoördineerd wordt door Rood, jongeren in de SP. De campagne richt zich op voedingsproducenten en winkeliers. Volgens de actievoerders horen die voortaan klip en klaar op hun artikelen te zetten of er genetisch geknutseld is aan het product. Om deze en andere eisen kracht bij te zetten kunnen consumenten er zelf hun handtekening onder zetten voor de deur van het Albert Heijn filiaal aan de Grote Houtstraat 178. Daarnaast wordt het winkelend publiek zaterdagmiddag voorgelicht over de risico's van genetische manipulatie voor mens en milieu.

Op de etiketten van voedingsproducten hoeven momenteel van de wetgever alleen die gemanipuleerde bestanddelen aangegeven te worden die in het laboratorium gemakkelijk terug te vinden zijn. Dat betekent in de praktijk dat de meeste genetisch gemanipuleerde ingrediënten niet op het etiket zijn aangegeven. Verder maken producenten en verkopers er een sport van hun genetisch geknutsel slechts voor mensen met buitengewoon goed gezichtsvermogen zichtbaar te maken. Om voedingsproducenten en winkeliers tot beter beleid te brengen, werd en wordt bij een groot aantal supermarkten gepost door medewerkers aan de actie "Weet wat je eet!"

Winkelbezoekers wordt gevraagd hun handtekening te zetten onder drie eisen. Ten eerste moet er een verplichting komen voor de producenten om alle gemanipuleerde ingrediënten op het etiket te vermelden. Daarvoor moet er een nieuw etiket komen: een duidelijk zichtbaar en herkenbaar logo op de voorkant van alle producten met gemanipuleerde ingrediënten. Ten tweede zou ook in restaurants en op school dergelijke informatie over de ingrediënten gemeld moeten worden aan de consument. Dan kan iedereen zelf kiezen tussen gemanipuleerd en niet-gemanipuleerd voedsel. Tenslotte moet de overheid er voor zorgen dat er een 'GenTech-vrije' voedsellijn blijft bestaan, om de keuzevrijheid van de consumenten overeind te houden.