Gemeente Zoetermeer

Insectenexcursie in Seghwaert, zondag 15 juli a.s.

Op zondag 15 juli aanstaande kunt u aan een insectenexcursie in Seghwaert meedoen onder het motto "Natuur in de wijk". Onder leiding van Ben Prins van de Natuurgroep Zoetermeer kunt u een wandeling van anderhalf uur door de wijk maken en onderweg genieten van een veelheid aan vliegende en kruipende diertjes.
De wandeling vindt plaats in het kader van het Stadsnatuurplan in samenwerking met de natuur- en milieuorganisaties in Zoetermeer. Vertrekpunt is de bibliotheek aan het Meeuwenveld om 14.00 uur.

Wat is er allemaal te zien?
In Zoetermeer wordt heel veel groen op een natuurvriendelijke manier beheerd. Er wordt al ruim tien jaar geen gif meer gebruikt. En omdat er volop zonnige en schaduwrijke, natte plekken (waterkanten) en droge plekken (bloemrijk grasland) te vinden zijn, kun je veel soorten wilde planten vinden waar insecten op afkomen. Zoals vlinders, bijen, hommels en zweefvliegen.
Deze dieren hebben als voedsel nectar nodig die ze uit bloemen halen. Bij het zoeken naar voedsel nemen ze vaak stuifmeel uit de ene bloem mee en laten ze het in een andere bloem achter. Op deze manier zorgen ze ervoor dat de bloemen bestoven worden en zaad kunnen vormen.

Ook de kruipende insecten komen natuurlijk aan bod. Denk maar aan torren, kevertjes, slakken en pissebedden. Ze zijn zeer geliefd bij vogels en kleine zoogdieren zoals egels.
Als in het groen en in de particuliere tuinen veel variatie aan planten te vinden is zal dat veel insecten aantrekken. Het is voor insecten ook belangrijk dat ze de winter door kunnen komen. Zo overwinteren veel insecten in de stengels van planten. Anderen zoeken een plekje onder een stapel dood hout.

Voor informatie over de excursie kunt u bellen naar telefoon (079) 346 9662Gemeente Zoetermeer © July 2001

Last update: 6 July 2001 (15:24)