Politiebericht Friesland: Friesland 15-07-2001
Politieberichten van 14/7 (13.00 uur) t/m 15/7 (13.00 uur)

Boazum: autoinbraken
In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in Boazum een vijftal auto-inbraken gepleegd. Bij een tweetal Peugeots werden de radio/cd spelers ontvreemd, schade ca. f 1250,- en f 1350,-. Bij twee VW Golfjes werden alleen de portieren geforceerd (niets weggenomen) en bij een derde VW Golf werd de radio/cd speler ontvreemd t.w.v. f 1000,-. In alle gevallen werd er een portier geforceerd.

Leeuwarden: bezit en gebruik harddrugs
In de Poststraat zijn op zaterdag omstreeks 11.40 uur twee mannen van 37 en 18 jaar aangehouden i.v.m. het gebruik en voorhanden hebben van harddrugs Beide mannen waren drugs aan het inspuiten achter een container. Er werden twee bolletjes harddrugs en een aantal injectiespuiten in beslag genomen. Tegen beide mannen is proces-verbaal opgemaakt.

Formerum: aanrijding met letsel
Bij een aanrijding op de Hoofdweg te Formerum (Terschelling) liep afgelopen zaterdag omstreeks 12.30 uur een 18 jarige jongeman uit Uden een flinke hoofdwond op. De jongeman stond met een vriend bij de bushalte te wachten maar stak eerst nog even de weg over om een plas te doen. Op de terugweg werd hij geraakt door de rechter spiegel van een vrachtwagen, bestuurd door een 41 jarige bewoner van Terschelling. De jongeman had de vrachtwagen niet aan zien komen en de chauffeur kon hem niet meer ontwijken.

Drachten: aanrijding door drankgebruik
Een 44 jarige man uit Ureterp raakte zaterdag omstreeks 17.20 uur de macht over het stuur van zijn bromfiets kwijt, reed over een stoeprand en kwam vervolgens tegen een schrikhek. Zij 41 jarige duopassagiere uit Drachten bekwam door het ongeval mogelijk nek- en rugletsel en werd met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De man had gedronken (835 ugl) en tegen hem werd pv opgemaakt. Hij kreeg ook een rijverbod van 10 uur. Bij informatie in het ziekenhuis bleek dat de vrouw niets mankeerde en alweer naar huis was.

Heerenveen: openlijke geweldpleging tegen goederen Op zaterdag omstreeks 18.00 uur werden twee mannen van resp. 19 en 26 jaar uit Zwaagwesteinde door de politie opgepakt. Beide mannen hadden kort daarvoor een raam ingetrapt op de Dracht te Heerenveen. Na een melding en een onderzoekje in de buurt konden de mannen op heterdaad worden aangehouden. Tegen de beiden is proces-verbaal opgemaakt. Zij bekenden het feit te hebben gepleegd.

Raerd: rijden onder invloed
Op zaterdag kwam er een melding binnen dat een man over de A-32 reed en vermoedelijk behoorlijk dronken was. Volgens getuigen had de man al een aantal bijna ongevallen veroorzaakt en was afgeslagen richting Irnsum. Op de Poppenwiersterdyk kon de politie de man omstreeks 19.10 uur aan houden. De man, een 32 jarige inwoner van Leeuwarden, verzette zich en uitte diverse bedreigingen, hierna werd hij geboeid overgebracht naar het bureau in Stiens. Bij een blaasproef blies hij 835 ugl. De verdachte was niet in het bezit van een rijbewijs.

Oudemirdum: lastige man
Een 47 jarige man uit Amsterdam zorgde zaterdagavond omstreeks 21.00 uur voor de nodige overlast. De man had gedronken en wilde met verschillende mensen vechten. Ook meende hij het shanty-festival ter plaatse te moeten verstoren door hinderlijk te schreeuwen. Door de politie werd daarna tot drie maal toe gevorderd dat de man moest vertrekken. Dit deed hij niet en vervolgens werd hij aangehouden ter zake verstoring van de openbare orde en geboeid afgevoerd. Hij kreeg een boete opgelegd van f 250,-.

Leeuwarden: dealende man aangehouden
Op het Piet Kramerplein werd op zaterdag omstreeks 22.25 uur een 29 jarige inwoner uit Den Haag aangehouden. Door de politie werd gezien dat de man verdovende middelen wilde verkopen aan een 39 jarige man uit Leeuwarden. Tegen de dealer werd pv opgemaakt en er werden 5 bolletjes cocaïne in beslag genomen.

Drachten: keukenbrand
Op zaterdag omstreeks 00.20 uur besloot een 35 jarige bewoner aan de Burefen in Drachten nog even wat aardappelen te bakken. De bakolie werd echter te heet en er ontstond een steekvlam op het moment dat de aardappelschijfjes in de pan werden gedaan. Toen de politie kwam had de bewoner het vuur zelf al geblust maar zijn keuken was totaal uitgebrand.

Drachten: rook in woning
Op zaterdag omstreeks 01.05 uur kwam er een melding binnen dat buren hadden gezien dat een woning aan de Leeuwerikstraat vol rook stond en de bewoner, een 25 jarige man, was in diepe slaap op de bank in de woonkamer. Met grote moeite lukte het de gewaarschuwde politie om de man wakker te krijgen. Na een avondje uit had de man honger gekregen en had thuis nog even een sateetje op het vuur gezet. Daarna was hij in slaap gevallen met als gevolg dat het pannetje met saté in brand vloog. De woning bekwam rookschade en de bewoner kwam door oplettende buren met de schrik vrij.

Ruigahuizen: ongeval met dodelijke afloop
Op zondag omstreeks 02.30 uur kreeg de politie melding dat er een eenzijdig ongeval had plaats gevonden op de Ruigahuisterweg te Ruigahuizen. Er zou een auto op de kop in de bermsloot liggen. Een aantal personen was al uit de auto geklommen, echter 1 persoon zou nog bekneld in de auto zitten. Brandweer, ambulance en een bergingsbedrijf werden eveneens ter plaatse gestuurd. Toen de politie ter plaatse kwam bleek dat het ongeval op de Tsjerkehofleane had plaats gevonden. Bij de plaats van het ongeval werden vier personen aangetroffen die verklaarden als passagier in de auto te hebben meegereden. Hun maat, tevens de bestuurder zat nog bekneld in de auto die op de kop in de sloot lag met de voorzijde in de richting van Balk/Wijckel. De vier inzittenden werden met twee ambulances afgevoerd naar het ziekenhuis in Sneek en Heerenveen. Een van hen klaagde over een pijnlijke schouder en de andere drie bleken licht gewond
(kneuzingen/schaafwonden). Door het bergingsbedrijf werd de auto vervolgens uit de sloot getakeld. Door de huisarts ui Balk werd om 03.40 uur de dood van het slachtoffer vastgesteld. Dit was een 22 jarige inwoner van Heerenveen. Het slachtoffer is vermoedelijk door verstikking om het leven gekomen. De toedracht van het ongeval is vermoedelijk als volgt geweest. De bestuurder reed over genoemde weg, komende uit de richting van Balk en gaande in de richting van Nijemirdum. In een flauwe bocht naar links heeft de bestuurder met vermoedelijk een te hoge snelheid en een nat wegdek de macht over het stuur verloren. Het voertuig is vervolgens de linkerberm ingeschoven en via de sloot tegen de tegenoverliggende slootswal gebotst. Daarna is de auto vermoedelijk over de kop geslagen en uiteindelijk op de kop in de sloot terechtgekomen. Onderwijl is de bestuurder uit de auto geslingerd en tussen de auto en de walkant terecht gekomen.

Sneek: inbraak gokhal
Van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een gokhal aan het Grootzand. Via verbreking van een stuk muur aan de achterzijde kwam men het pand binnen. Van de 21 gokkasten werden er 11 opengebroken. Het daarin aanwezige geld werd weggenomen. Drie gokkasten werden onherstelbaar vernield. De schade loopt in de tienduizenden guldens. De eigenaar, een 31-jarige inwoner van Hoogeveen,heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272