Jos Verstappen Info Page

Eindelijk weer Häkkinen, Jos tiende

(15 juli 2001) De Grote Prijs van Groot-Brittanië is gewonnen door de Fin Mika Häkkinen. Michael Schumacher eindigde de race als tweede. Zijn titelrivaal, David Coulthard, moest al vroeg in de race de strijd staken na een eerdere aanvaring met Jarno Trulli. Jos Verstappen reed een sterke en constante race, en eindigde op de tiende plaats.

Bij de start van de race waren zowel Schumacher en Häkkinen snel weg, evenals de twee Williams-bolides, die ieder vijf plaatsen winst maakten. Overigens werden zij hierbij geholpen door een botsing tussen Jarno Trulli en David Coulthard, die beide coureurs uit de strijd nam. Jos maakte, zoals we gewend zijn, weer een superstart: na de eerste ronde had hij al zes plaatsen goed gemaakt, waarna hij in de derde en de vierde ronde achtereenvolgens Jacques Villeneuve en Jean Alesi inhaalde. Mika Häkkinen haalde aan het begin van deze vierde ronde Michael Schumacher in, puur op snelheid. De Fin was een stuk sneller dan de Duitser, en verdween dan ook binnen enkele ronden aan de horizon. Ondertussen liep Juan-Pablo Montoya snel in op Schumacher, en in de achttiende ronde lukte het de Colombiaan om de Ferrari van Schumacher te passeren.
Al snel blijkt hier echter de tactiek van groot belang. De Ferraris zijn weg op een één-stop strategie, terwijl de meeste anderen twee keer moeten stoppen. Zo ook Häkkinen en Montoya. Na de stops van deze twee ligt Häkkinen echter weer eerste, gevolgd door Schumacher. Ook na de tweede serie stops zien we dit beeld. Häkkinen blijft tot de finish vóór Schumacher, die na zijn enige stop de race vervolgt en uitrijdt op de tweede plek. Barrichello finisht als derde, Montoya in de punten als vierde.

Jos had een goede race. Na vier ronden bezette hij de negende plek, waarna hij rond de 23e ronde zijn eerste pitstop maakte. Hierbij werd de bandenspanning iets aangepast, waarna Jos betere rondetijden kon neerzetten dan met de eerste set banden. Na de laatste pitstop, tegen het einde van de wedstrijd, kreeg Jos vanuit de pits te horen dat hij de motor wat rustiger moest behandelen, en iets minder toeren moest draaien op het rechte stuk (maximaal 14.000). Een pneumatisch motor-probleem was hiervoor verantwoordelijk. Jean Alesi kreeg hierdoor de kans wat dichterbij te komen, maar Jos tiende plaats kwam niet meer in gevaar.

Direct na afloop van de race kregen we een zeer tevreden Jos aan de telefoon: Het is gewoon erg goed gegaan. Meteen bij de start kon ik zes plaatsen goed maken. In de ronden hierna kon ik Alesi en Villeneuve inhalen, en het is mooi dat ik op die manier mijn kwalificatie achter hen in één keer goed maak. De ronde-tijden waren heel constant, vooral met de tweede set banden.

Gevraagd naar de pitstop-strategie gaf Jos aan dat dit eigenlijk de enige optie was: Gezien de zachte banden waarmee we reden was een twee stop strategie eigenlijk de enige optie. De auto deed het erg goed met deze banden, de balans was tijdens de hele wedstrijd goed te noemen, en de remmen werkten goed. Alles volgens plan dus, behalve de motor aan het einde van de wedstrijd: Ja, er was een pneumatisch probleem, waardoor ik het iets rustiger aan moest doen. Het team heeft me gezegd minder toeren te draaien, zodat de tiende plaats niet in gevaar zou komen.
Teambaas Tom Walkinshaw was in ieder geval erg tevreden met de afloop van de Grand Prix. A very good job, Jos!.