Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Havens is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

18-07-2001

CNV Havens: verrassingsacties na mislukkken cao-overleg bij EBS

Het vanochtend hervatte cao-overleg bij het Rotterdamse overslagbedrijf European Bulk Services (EBS) is vanavond op niets uitgelopen. "Zeer teleurstellend", is de reactie van vakgroepbestuurder Rob Vlietman van CNV Havens. "We waren elkaar dicht genaderd, maar uiteindelijk bleek EBS toch niet bereid om de mensen een fatsoenlijke loonsverhoging te geven. Dan houdt het op een gegeven moment gewoon op."

De werknemers van EBS gaan nu vastberaden het actietraject in. Gedurende het cao-overleg van vandaag hebben al zo'n vijftig werknemers het werk neergelegd. "Vanaf nu zullen er van tijd tot tijd werkonderbrekingen plaatsvinden", kondigt Vlietman aan, "te beginnen met een werkonderbreking van vier uur, die vanavond om 23.00 uur ingaat. Daarna zullen we de verrassingstactiek hanteren. Op die manier willen we de directie van EBS alsnog proberen te overtuigen van de redelijkheid van onze eisen."

Gezien de deplorabele financiële situatie van het overslagbedrijf ziet CNV Havens af van 24-uursstakingen. Om diezelfde reden heeft de bond een bescheiden cao-eis. "We zijn tevreden met behoud van de prijscompensatie, maar dat is dan ook echt het minimum", zegt Vlietman. "De werknemers van EBS zitten al zo'n negen jaar op de nullijn, dus dat is echt niet te veel gevraagd. Maar helaas telt waardering voor de factor arbeid voor de directie van EBS kennelijk niet. Heel triest."

Bij EBS werken ongeveer 360 mensen. Ter vergelijking: tien jaar geleden waren dat er nog zo'n 2.400. Op dit moment hangt er nog een reorganisatie in de lucht, waarbij nog eens zestig werknemers het veld zullen moeten ruimen.

Nadere inlichtingen:

Rob Vlietman, vakgroepbestuurder CNV Havens
010-4550050
Kees de Vos, CNV-persvoorlichter
030-6348244