Carros

Prodrive Training richt zich op rijvaardigheid jonge automobilisten

(17 juli 2001)

Jonge automobilisten hebben geen ervaring met noodsituaties in het verkeer. Een adequate reactie in de vorm van een noodstop of uitwijkmanoeuvre is hen niet aangeleerd. Prodrive Training richt zich op de jeugdige automobilisten en biedt korting op rijvaardigheidstrainingen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat 98% van alle verkeersongevallen wordt veroorzaakt door menselijk falen. Hoewel de fabrikanten enorme vooruitgang boeken met de passieve en actieve veiligheid van hun producten, neemt de omvang van materiele autoschade schrikbarende vormen aan. De immateriële schade is niet in bedragen uit te drukken, maar nog vele malen groter. Vooral de verkeersongevallen waarbij jongeren betrokken zijn, hebben veelal ernstige gevolgen. Voor jongeren tussen 15 en 25 jaar is een ongeval in het verkeer doodsoorzaak nummer 1.

Prodrive Training heeft inmiddels jarenlange ervaring met de training van rijvaardigheid van automobilisten. "Voorkomen is beter dan slippen", zegt directeur Paul Maaskant. "Automobilisten moeten vooral leren om niet in gevaarlijke situaties te belanden, en in onze trainingen leren wij cursisten om de juiste maatregelen te nemen." Maaskant weet waarover hij praat. Hijzelf was jarenlang actief in de rallysport en hij leerde zijn auto in extreme omstandigheden volledig onder controle te houden. Hoewel menig automobilist meent goed te kunnen autorijden, leert de ervaring van Maaskant en zijn 25 leden tellende team van instructeurs anders: "Na een cursusdag zegt iedere deelnemer 'dat had ik nou veel eerder moeten doen' en vrijwel niemand is zich bewust van de mogelijkheden van zijn auto." Maaskant noemt bijvoorbeeld het volledig en optimaal gebruik maken van het ABS-systeem.