Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 17-07-2001

Politieberichten district Rijn & Venen, 10.25 uur
Doe nuchter, rij alcoholvrij gaat 2e periode in

Toeristen en horeca nieuwe doelgroepen

LOENEN - Met de overhandiging van promotiematerialen door wethouder D.R. Wijnschenk van de gemeente Loenen aan mevrouw Nelis eigenares van restaurant t Amsterdammertje, gaat dinsdagavond 17 juli officieel de tweede periode van het alcoholproject Doe nuchter, rij alcoholvrij van start. Ook zullen leden van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Loenen dobbelen wie aan de beurt is om naar huis te rijden.

De intensieve alcoholcontroles richten zich nu op het verkeer komende uit de richting van toeristencentra en horecagelegenheden in de gemeenten Loenen, Breukelen, Abcoude en De Ronde Venen. In de eerste periode werd er vooral gecontroleerd in de (directe) omgeving van de sportaccommodaties in de hiervoor genoemde gemeenten.

Bijna zevenduizend blaastesten
Sinds de start van het alcoholproject op 5 maart j.l., zijn tot begin juli 6.877 bestuurders op het gebruik van alcohol in het verkeer gecontroleerd in de deelnemende gemeenten. Na de blaas-testen op straat moesten 121 bestuurders, veelal betrof het automobilisten, mee naar het politiebureau voor het afleggen van een blaastest op het ademanalyse-apparaat. Uiteindelijk bleken 75 aangehouden bestuurders in overtreding te zijn. Zij overschreden de toegestane limiet van 0,5 promille en het merendeel kreeg een geldboete variërend van 410 tot 900 gulden. De bestuurders waarvan hun promillage boven de 1,3 promille uitkwam, moeten een gang naar de rechter maken.

De intensieve alcoholcontroles worden uitgevoerd door medewerkers van het Regionaal Handhavingsproject Verkeer Onder Controle van de Politie Regio Utrecht. Deze controles vinden plaats naast de reguliere controles van het politiedistrict Rijn & Venen. Waar mogelijk worden de alcoholcontroles gezamenlijk uitgevoerd.

Inbreker aangehouden

KAMERIK In de vroege ochtend van maandag 16 juli is een inbreker aangehouden.

Rond vier uur in de ochtend zag een getuige dat drie mannen een auto op het Hallehuis hadden geparkeerd en in de richting van een winkel waren gelopen. De mannen droegen tassen bij zich. Toen de politie poolshoogte ging nemen, bleken de drie mannen zojuist bij de betreffende winkel te zijn weggelopen. Eén van hen, een 23-jarige man uit Nieuwegein, werd in de auto aangetroffen. In zijn tas vonden de politiemensen een groot breekijzer en een grote schroevendraaier. Bij de winkel waar de mannen naar toe waren gelopen, hadden zij met vermoedelijk een breekijzer proberen in te breken, maar dat was niet gelukt. De beide andere verdachten werden niet meer aangetroffen. De aangehouden verdachte is overgebracht naar het politiebureau.

Autodief aangehouden

WOERDEN Op maandag 16 juli is een autodief na een achtervolging aangehouden.

Rond half tien in de ochtend meldde een getuige dat een man een auto op de carpoolplaats aan de Europabaan aan het openbreken was. Toen politiemensen ter plaatse kwamen, zagen zij dat een man die voldeed aan het door de getuige opgegeven signalement naar een auto liep en daar instapte. De verdachte reed met hoge snelheid achteruit en toen een politieman hem tot op zo`n tien meter was genaderd, wilde hij kennelijk in de richting van de politieman rijden. Gezien deze dreigende situatie trok de politieman uit voorzorg zijn pistool. De verdachte gaf echter volgas en reed om enkele geparkeerde auto`s heen en vluchtte met zijn auto de A12 op.

De achtervolging werd door meerdere politie-auto`s en een politiemotor ingezet. Daarbij werden snelheden van 180 km/u bereikt en haalde de verdachte het overige verkeer links en rechts in, wat gevaarlijke situaties opleverde. Nabij afslag De Meern gaf de verdachte, een 32-jarige man uit Utrecht, zijn vlucht op en stopte langs de weg. Hij werd aangehouden.

De auto waarin hij reed bleek hij onlangs in Schiedam te hebben gestolen. Tevens had de verdachte op de carpoolplaats aan de Europabaan een auto opengebroken. Hij is ingesloten.

`Waterleidingmonteur`

BREUKELEN Op maandag 16 juli heeft een man die zich uitgaf voor een medewerker van het Waterleidingbedrijf een vrouw opgelicht.

Rond half drie in de middag belde de man aan bij een woning aan het Bisschopswater. Hij zei dat hij een pijpje van de waterleiding moest vervangen en zei dat de bewoonster daar een brief over thuis had gehad. Zij had voor de reparatie een eigen risico van f 300,- maar hij zou wel regelen dat zij het op haar giro teruggestort zou krijgen. Zij had echter geen f 300,- in huis, maar kwam tot f 100,-. Terwijl de man in de woning was, zei de bewoonster dat zij haar slapende zoon even wilde waarschuwen. Terwijl zij dat ging doen, verliet de verdachte vlug de woning en kwam niet meer terug.

Signalement van de verdachte: Blanke man, ± 40 jaar, 1.75 m 1.80 m, kort zwart haar. Hij droeg en donkere trui met lichte motieven. Opvallend was dat hij aan zijn rechterhand een plastieke ziekenhuis handschoen droeg.

Bromfietser rijdt door na aanrijding
MAARSSEN Op maandag 16 juli is een bromfietser nadat hij na een aanrijding was doorgereden, aangehouden. Hij bleek onder invloed te zijn.

Rond kwart voor vijf reed een 49-jarige bromfietser uit Amsterdam over de Dorpsstraat, komende uit de richting van de Slotlaan in Oud Zuilen en gaande in de richting van de Zuilenselaan. Doordat hij niet voldoende rechts hield, botste hij tegen twee hem tegemoetkomende auto`s, bestuurd door een 39-jarige man uit Amsterdam en een 25-jarige man uit Utrecht. Beide automobilisten waren gestopt om hem voor te laten gaan. Na de aanrijding waarbij beide auto`s werden beschadigd reed de bromfietser door.

Hij werd door een van de automobilisten op de Zuilenselaan klemgereden. Toen politiemensen ter plaatse kwamen, bemerkten zij dat de verdachte naar alcohol rook. Hij blies bij de blaastest een `A` (Alarm), hetgeen betekende dat hij hoogstwaarschijnlijk teveel had gedronken. Hij werd aangehouden.

Bij de ademanalyse op het politiebureau blies hij 485 ug/l (1,25 promille), 2,5 keer de maximaal toegestane hoeveelheid van 0,5 promille. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en voor het doorrijden na een aanrijding.

Alcoholcontroles
MIJDRECHT / VINKEVEEN / VREELAND De politie heeft op maandag 16 juli op meerdere plaatsen alcoholcontroles gehouden.

In de avonduren werd van acht uur tot half negen op het Hofland in Mijdrecht gecontroleerd. Van de 65 bestuurders die een blaastest moesten afleggen, bleek geen één (teveel) te hebben gedronken.

Vanaf ongeveer half negen tot iets na negenen werd gecontroleerd op de Herenweg in Vinkeveen. Hier legden 49 bestuurders een blaastest af. Ook nu bleek niemand (teveel) te hebben gedronken.

Van half tien tot tien uur vond de controle op de Provinciale weg N201 in Vreeland plaats. Van de 73 gecontroleerde bestuurders, bleek één bestuurder teveel te hebben gedronken. De man, 40 jaar oud en afkomstig uit Haarlem, werd aangehouden.

Bij de ademanalyse op het politiebureau blies hij 280 ug/l (0,75 promille), anderhalf keer de maximaal toegestane hoeveelheid van 0,5 promille. De man kreeg een boete van f 410,- en een rijverbod van één uur.