Ingezonden persbericht

Drie UM onderzoekers ontvangen samen 4,5 miljoen gulden Vernieuwingsimpuls van NWO

De Universiteit Maastricht (UM) heeft dit jaar drie wetenschappers in huis die de NWO Vernieuwingsimpuls toegekend krijgen. Het gaat hierbij om een totaalbedrag van bijna 4,5 miljoen gulden. Binnen de UM krijgen dr.ir. Marjolein van Asselt, mr.dr. Eric Rassin en dr. Ellen Vos dankzij de Vernieuwingsimpuls de gelegenheid de komende vijf jaar hun onderzoeksvoorstellen uit te voeren.

Van Asselt, werkzaam binnen het aan de UM gelieerde instituut ICIS (International Centre for Integrative Studies) richt zich op interdisciplinair onderzoek naar toekomstverkenningen in haar onderzoek "Perspectives on uncertainty and risk. An interdisciplinarity methodology program on Toekomstverkenningen". De beoordelingscommissie is van mening dat dit onderzoek dermate "ambitieus en risicodragend" is dat de resultaten van "groot belang, zowel wetenschappelijk als praktisch" kunnen zijn. Bovendien wordt Van Asselt gezien als een "goede, gedreven en zeer overtuigende onderzoeker".

Rassin, die bij zowel de Capaciteitsgroep Experimentele Psychologie als bij de Capaciteitsgroep Metajuridica werkzaam is, gaat zich dankzij de NWO beurs de komende vijf jaar bezighouden met dwangmatige gedachten en de juridische consequenties hiervan in zijn onderzoek "The devil made me do it: Intrusive thoughts, thought suppression, and legal ramifications." De commissie vindt dat er sprake is van een "sterk interdisciplinair voorstel"en schat de kans op een "vooraanstaande positie in dit interdisciplinaire veld hoog in". Rassin wordt gekenschetst als een "veelbelovend onderzoeker met publicaties in sterke tijdschriften".

Het beloonde onderzoeksvoorstel van Vos, universitair hoofddocent binnen de Capaciteitsgroep Internationaal en Europees Recht, is getiteld "Overcoming the confidence crisis: Towards a theoretical concept of EU risk regulation." Vos is door de beoordelingscommissie betiteld als iemand met "een opvallende wetenschappelijke kwaliteit, met name door de zeer sterke internationale oriëntatie van de onderzoekster". Haar onderzoeksvoorstel is volgens de commissie "discipline-overstijgend en innoverend".

De Vernieuwingsimpuls is door het ministerie van OCenW ingesteld om een "creatieve ruimte te scheppen voor avontuurlijke, baanbrekende onderzoekers en onderzoeksters om vrijelijk onderzoek naar hun keuze te doen". Daarnaast is het de bedoeling met dergelijk financiële impulsen talenten voor het wetenschappelijk onderzoek te behouden. De UM-ers krijgen dankzij de Vernieuwingsimpuls ieder ongeveer 1,5 miljoen gulden om een onderzoeksgroep samen te stellen en het onderzoek vijf jaar lang te financieren.

Noot voor de pers
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren 06 21275612.
Mailto:pers@voorlichting.unimaas.nl.
De persberichten van de UM staan op Internet www.pers.unimaas.nl.