Gemeente Deventer

Uitspraak Ombudscommissie

De Deventer Ombudscommissie heeft een klacht behandeld van een burger die stelde dat hij een brief, die volgens de gemeente aan hem was verzonden, nimmer had ontvangen. Daarnaast is geklaagd over het feit dat kennelijk bewust specifieke informatie werd achtergehouden, aangezien hij een gemeentelijk informatiebulletin ondanks zijn verzoek daartoe nog steeds niet had ontvangen. De Ombudscommissie overwoog ten aanzien van het eerste klachtonderdeel dat het sectorhoofd Sociale Voorzieningen in de klachtprocedure een ondertekend dossierexemplaar van bedoelde brief aan de commissie had overlegd, waarmee de gemeente aan haar bewijsplicht had voldaan. Derhalve achtte de commissie dit klachtonderdeel ongegrond.

Ten aanzien van het tweede klachtonderdeel bleek de commissie uit de behandeling van de klacht tijdens de hoorzitting dat de gemeente het betreffende informatiebulletin niet meer had, omdat dergelijke folders in de loop der tijd worden vervangen door actuelere, en de oude exemplaren dan niet meer worden bewaard.

De commissie leidde uit de door haar opgevraagde ?Lijst van voor vernietiging in aanmerking komende stukken in gemeentearchieven? af dat ten aanzien van de betreffende folder in ieder geval een vernietigingstermijn van een jaar had moeten worden aangehouden, hetgeen in casu was nagelaten. Verder concludeerde de Ombudscommissie dat uit de gevoerde correspondentie tussen klager en de gemeente moest worden geconstateerd dat nimmer aan klager is meegedeeld dat de gemeente de door hem opgevraagde folder niet meer bezat. Hierdoor verkeerde klager blijkbaar in de veronderstelling dat hem de betreffende informatie bewust werd onthouden. De commissie was van mening dat dit misverstand door duidelijker communiceren van de zijde van de gemeente was te voorkomen. Het tweede klachtonderdeel achtte de commissie derhalve gegrond en de bestreden gedragingen onbehoorlijk. De Ombudscommissie heeft het sectorhoofd Sociale Voorzieningen in overweging gegeven het documentenvernietigingsbeleid van zijn sector nader te bezien.

De Deventer Ombudscommissie houdt om de veertien dagen op donderdag van 18.30 tot 19.30 uur spreekuur in het Stadskantoor, Burseplein 20. Het spreekuur wordt aangekondigd in de gemeentelijke informatiepagina Deventer Nu in de Stadskrant.Als u zich benadeeld voelt door het optreden, of het nalaten daarvan, van bijvoorbeeld de burgemeester, wethouders, gemeenteraad(s)leden of ambtenaren van de gemeente Deventer, dan kunt u terecht bij de Ombudscommissie. De commissie functioneert onafhankelijk van de gemeente,Voor meer informatie kunt u bellen naar nummer 693692.