Ministerie van Defensie



Spitfire jachtvliegtuig

Demonstraties luchtmacht bij 'de Waal in Vlammen'

17-07-2001

Tijdens het spektakel 'de Waal in Vlammen' in Nijmegen, verzorgt de luchtmacht vanavond (17 juli) tijdens een vliegshow boven de Waal demonstraties met drie vliegtuigtypen. Te zien zijn het PC-7 Solo Display Team van de vliegbasis Woensdrecht, een AB-412SP Search-And-Rescue reddingshelikopter van de vliegbasis Leeuwarden en het waarschijnlijk beroemdste jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog, de Spitfire.

De drie AB-412SP reddingshelikopters van de vliegbasis Leeuwarden worden onder meer ingezet voor het redden van drenkelingen en het vervoer van patiënten van de Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vasteland. Het Pilatus PC-7 lesvliegtuig wordt gebruikt bij de eerste opleiding van aanstaande vliegers op de vliegbasis Woensdrecht. Met beide toestellen worden regelmatig demonstraties gegeven. Hierbij maakt de Pilatus PC-7 onder meer gebruik van rook, wat een spectaculair gezicht biedt. De Spitfire maakt deel uit van de luchtmacht historische vlucht.

Het evenement 'de Waal in Vlammen' vindt plaats in het kader van de Vierdaagse en trekt ieder jaar enkele tienduizenden toeschouwers. De vliegshow begint om half acht en is uitstekend te volgen vanaf de Waalkade. Het spektakel wordt afgerond met een spectaculair vuurwerk. (foto: Spitfire uit de Tweede Wereldoorlog, fotovlucht Soesterberg)