DecideWise vraagt patent aan op CDM-software architectuur en methodologie

Amsterdam, 17 juli 2001 - Het Nederlandse ICT-bedrijf DecideWise heeft 3 patenten aangevraagd op de in eigen beheer ontwikkelde software architectuur en methodiek voor Collaborative Decision Management (CDM). Het patent is onlangs aangevraagd bij de US Patent en Trademark office. Met de methodiek van Collaborative Decision Management kunnen bedrijven hun groepsbesluitvormingsprocessen optimaliseren door de kwaliteit en efficiency van het beslissingsproces te verbeteren.

Jules Vos, CEO van DecideWise: "We zien een steeds grotere vraag naar ICT-oplossingen waarbij organisaties samen kunnen werken aan complexe besluitvormingsprocessen. Vanuit onze ervaringen met onze Desysion Desktop applicatie (een stand-alone toepassing van Decision Management) en de technische mogelijkheden die het internet biedt, zijn wij gaan werken aan een nieuwe toepassing om mensen in staat te stellen plaats- en tijdonafhankelijk aan het besluitvormingsproces deel te nemen."

De software van DecideWise (Desysion) is gebaseerd op de gangbare Decision Management methodiek. Deze methodiek optimaliseert besluitvormingsprocessen en verbetert de kwaliteit en de efficiency van het proces. Het draagvlak wordt hiermee aanzienlijk vergroot. Onderzoek aan de TU Delft heeft onder meer uitgewezen dat beslissingen die met behulp van een computer worden genomen, tot betere en snellere beslissingen leiden, met meer draagvlak en een hogere acceptatiegraad.

Volgens Vos is de patentaanvraag een belangrijke stap naar de introductie van een geheel nieuwe applicatie die de naam Desysion Team zal gaan dragen. "We zijn trots om als Nederlandse ICT-organisatie als eerste ter wereld een dergelijke geavanceerde oplossing aan te kunnen bieden. In het Nederlandse poldermodel, waar samenwerken aan beslissingen gemeengoed is, zal onze software ongetwijfeld een belangrijke bijdrage kunnen leveren." Met de software zijn alle individuele beslissers daadwerkelijk bij het groepsproces betrokken. De belanghebbenden mogen criteria aandragen, waar een weging aan moet worden gegeven. Als hierover consensus is bereikt, kan men de alternatieven gaan beoordelen. De keuze komt er dan redelijk eenvoudig uitrollen. Een keuze waar achteraf zowel intern als extern nog nauwelijks discussie over kan ontstaan.

Zo heeft het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) het afgelopen jaar Desysion ingezet voor de keuze van 8 nieuwe helikopters. Deze Europese aanbesteding was een omvangrijk project, met meer dan 1000 criteria en meerdere aanbieders. De uiteindelijke keuze, gemaakt met hulp van de computer, werd nog wel juridisch aangevochten. Maar de verslaglegging van het selectieproces was zo helder en inzichtelijk, dat de rechter alle aanklachten van de hand wees.

Over DecideWise
DecideWise is opgericht in 1998 en is een snel groeiende leverancier van geavanceerde ICT-oplossingen die besluitvormingsprocessen optimaliseren. Gebaseerd op de Decision Management-methodiek, ontwikkelt, distribueert en ondersteunt DecideWise software applicaties onder de naam Desysion. DecideWise distribueert haar producten en diensten middels een eigen verkoopteam, alsmede door een groeiend netwerk van partners over de wereld. Klanten van DecideWise zijn onder meer: ABN-AMRO bank, DSM, Swisscom Mobile, Nortel Networks en Korps Landelijke Politiediensten.