Ingezonden persbericht

Tweede kwartaal 2001 Unisys voldoet aan verwachtingen

Amsterdam, 17 juli 2001 - Unisys heeft in het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2001 een nettowinst behaald van 29,3 miljoen dollar of 9 dollarcent per aandeel. Dit is exclusief een buitengewone last van 17,2 miljoen dollar, gerelateerd aan de aangekondigde uitgifte van senior notes. Dit resulteert in een pro forma netto inkomen van 59,4 miljoen dollar, of 19 dollarcent per aandeel, exclusief een buitengewone last van 19,8 miljoen dollar voor de vroege aflossing van schulden. Inclusief de aangekondigde uitgifte was de nettowinst 12,1 miljoen dollar of 4 dollarcent per aandeel.

De pro forma resultaten van het tweede kwartaal zijn exclusief de low-margin commodity hardware. Unisys besteedt minder aandacht aan de verkoop van deze producten en richt haar strategie op activiteiten met een hoge toegevoegde waarde. De nettowinst in het tweede kwartaal van 2000, voor de schuldengerelateerde lasten, bedroeg 56,3 miljoen dollar of 18 dollarcent per aandeel. Inclusief deze lasten was de nettowinst 36,5 miljoen dollar of 12 dollarcent per aandeel. De omzet in het tweede kwartaal van het boekjaar 2001 groeide met 3% tot 1,46 miljard dollar, vergeleken met een pro forma omzet van 1,42 miljard dollar in het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2000.

"Binnen het huidige economische klimaat blijven we winstgevend", zegt Lawrence A. Weinbach, Chairman en CEO van Unisys. "Omdat klanten in deze periode geplande IT-projecten uitstelden en uitgaven terugbrachten, was er minder vraag naar onze high-end enterpise servers en systeemintegratie-aanbod. Aan de andere kant zagen we een omzetgroei van onze netwerkservices en outsourcing. Geografisch gezien was er vooral een verlaging in het aantal orders te zien in onze wereldwijde activiteiten."

"We hebben onze uitgaven sterk verminderd en onze financiële doelstellingen voor het kwartaal behaald", voegt Weinbach toe. "Onze verkoop-, algemene en administratieve kosten zijn met 12% gedaald in vergelijking met het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2000. Dit door een sterke controle op uitgaven en verbeterde kostenefficiëntie."

Weinbach verklaart ook dat Unisys, ondanks het onzekere economische klimaat, blijft investeren in de strategische programma's die moeten bijdragen aan de toekomstige groei. "In ons services-aanbod blijven we ons richten op activiteiten met een hoge toegevoegde waarde. Hierbij benutten we onze vaardigheden en marktkennis optimaal. Hoewel de markt voor systeemintegratie en IT-consulting zwak is, blijven we web-enabled services en -oplossingen aanbieden in marktsegmenten waar de vraag zal toenemen als de economie aantrekt."

"Op het gebied van technologie levert ons ES7000-systeem, op basis van de Cellular Multi-Processing-architectuur (CMP), krachtige prestaties tijdens benchmarks", zegt Weinbach. "Kortgeleden behaalde de ES7000 topresultaten in een TPC-W-benchmark voor e-business. We blijven de prijs/prestatie-verhouding van de ES7000 benadrukken en zien grote interesse van huidige en potentiële klanten."

Algemeen

- De omzet in de Verenigde Staten groeide vergeleken met het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2000 met 7% in het tweede kwartaal van 2001.
- Zowel de orders in de Verenigde Staten als de internationale orders liepen terug.

- De marges in het tweede kwartaal ondervonden invloed van de zwakke vraag, met name het aanbod met hoge marges (ClearPath enterprise-servers en systeemintegratie en -oplossingen). Unisys had in het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2001 een winstmarge van 27,2%, vergeleken met 33,2% in dezelfde periode van het vorige fiscale jaar. De operationele marge bedroeg 3,1%, vergeleken met 5,8% vorig jaar. De verkoop-, algemene en administratieve kosten bedroegen 18,9% van de omzet, vergeleken met 22,1% in dezelfde periode van het vorige fiscale jaar.

Bedrijfssegmenten

- De omzet voor de service-activiteiten steeg met 7% in het tweede kwartaal. Dit door een substantiële groei in netwerkservices en outsourcing.
- De omzet in de technologie-business daalde met 8%, vergeleken met het tweede kwartaal van het vorige fiscale jaar. Dit door een daling in de verkoop van ClearPath-systemen.

Vooruitzichten
"Gezien de huidige economische situatie en de invloed daarvan op onze orders in het tweede kwartaal, blijven we voorzichtig over de ontwikkeling van de vraag in de nabije toekomst", zegt Weinbach. "We verwachten dat de zwakke omstandigheden en het traditioneel rustige zomerseizoen invloed zullen hebben op onze resultaten in het derde kwartaal. De verwachte winst per aandeel zal liggen tussen de 5 en 10 dollarcent. We verwachten een sterker vierde kwartaal. Dan zal de afzet van onze nieuwe high-end ClearPath-servers toenemen en zullen onze outsourcing-contracten in omvang groeien. De voorzichtige schatting is dat de winst per aandeel in het vierde kwartaal ongeveer tussen 25 en 30 dollarcent zal liggen. Hierdoor zouden we het jaar sterk kunnen afsluiten en een goede uitgangspositie krijgen voor de hopelijk betere economische omstandigheden in 2002."

Unisys
Unisys is een bedrijf dat zich richt op het aanbieden van consultancy en ondersteunende oplossingen waarbij e-business-oplossingen een groot deel van het portfolio uitmaken. Met ruim 37.000 werknemers verdeeld over 100 landen wereldwijd ondersteunt Unisys haar klanten bij het optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden van de Interneteconomie. De mensen van Unisys ontwikkelen oplossingen, services, platforms en netwerkinfrastructuren die bedrijven en overheidsinstellingen nodig hebben om succesvol zaken te doen in dit nieuwe tijdperk. Unisys biedt een compleet portfolio van e-@ction-oplossingen voor e-business. Deze 'repeatable' oplossingen zijn gebaseerd op de uitgebreide kennis van Unisys op het gebied van systeemintegratie, op maat gesneden én standaardoplossingen, outsourcing, Microsoft Windows NT/2000-services, netwerkservices en
merkonafhankelijk onderhoud, en wereldwijde support. Daarnaast levert Unisys enterprise-class NT-servers, mainframes, middleware, software- en storage-producten. Unisys heeft voor haar oplossingen een focus op specifieke verticale marktsectoren, waaronder financiële services, transport, telecommunicatie, overheid, publishing en supply chain-markten.

Het hoofdkantoor van Unisys is gevestigd in Blue Bell, Pennsylvania, in de Verenigde Staten. Het Nederlandse hoofdkantoor staat in Schiphol-Rijk. Meer informatie over het bedrijf is te vinden op de Unisys homepage: http://www.unisys.com of http://www.unisys.nl. Beleggersinformatie is te vinden op http://www.unisys.com/investor.

UNISYS
Erwin Zijlstra
Country Communications Manager Unisys Nederland
Tel: 020 - 526 78 47
Mob: 06 - 538 21 189
e-mail: erwin.zijlstra@nl.unisys.com