Vluchtelingenwerk Nederland

"De mooiste vakantie die ik ooit heb gehad"

Elf jaar vakantiekampen voor kinderen van vluchtelingen en asielzoekers

Persbericht, 17 juli 2001

Dit jaar organiseert VluchtelingenWerk Nederland voor de elfde keer vakantiekampen voor kinderen van vluchtelingen en asielzoekers. Tijdens deze vakantiekampen kunnen de kinderen, die een vaak traumatische achtergrond hebben, een week onbezorgd plezier maken. Voor veel van deze kinderen is een week vakantie het eerste zorgeloze uitje in jaren.
De kinderen die aan de kampen deelnemen zijn tussen de 6 en 17 jaar oud. Zij komen zowel uit asielzoekerscentra als uit gemeentes.

De vakantiekampen zijn de afgelopen elf jaar uitgegroeid tot een enorm succes. In het eerste jaar deden 180 kinderen mee. Inmiddels worden er jaarlijks 43 kampen georganiseerd voor ongeveer 1200 kinderen. De begeleiding bestaat geheel uit vrijwilligers, waarvoor zich de laatste jaren ook steeds meer vluchtelingen aanmelden.
VluchtelingenWerk organiseert ook steeds meer kampen voor vluchteling- en Nederlandse kinderen samen.

Zwemmen, nachtelijke speurtochten, zeskamp: een week vakantiekamp is een week lekker spelen in de buitenlucht. Er wordt gekampeerd door het hele land, zoals aan het strand bij Vlieland, aan de Lauwerzee en op de Veluwe. De reacties van de kinderen zijn erg positief.

Enkele jaren geleden vluchtte Meliha met haar moeder en broertje vanuit Afghanistan. De zomer daarop kampeerde zij in een kinderkamp. Haar reactie:

'Hallo,ik ben Meliha. Ik ben heel gelukkig dat ik bij jullie in het kamp ben. Het is de leukste vakantie die ik ooit gehad heb, Doei Meliha.'

Voor de praktische uitvoering van de kampen werk VluchtelingenWerk samen met YMCA, NIVON, Stichting Mens&Samenleving, de Paasheuvelgroep, Stichting Vakantiekind en het Leger des Heils.