Gemeente Haarlemmermeer


* Persberichten


+ 17 juli 2001

VERWIJDEREN EKOSLAK DEFINITIEF VAN START

De eerste ekoslakken zijn zonder problemen verwijderd. Dit hebben luchtmetingen uitgewezen die afgelopen 2 weken plaatsgevonden hebben tijdens een proef. Bij de proef zijn de ekoslakken in Getsewoud Noord verwijderd. Nu is gebleken dat de gemeten aerosolwaarde in Getsewoud geen gevaar oplevert voor de gezondheid start Dura Vermeer donderdag 19 juli '01 met het vervangen van de overige ekoslakken door graniet uit Schotland. Naar verwachting zullen de werkzaamheden tot half september duren. Dura Vemeer heeft tijdens de eerste werkzaamheden luchtmetingen gehouden om een mogelijke verhoging in aerosolwaarde, met stof gevulde minuscule waterdruppels, in de lucht te signaleren. De resultaten zijn gunstig. De GGD heeft aangegeven hoe hoog de aerosolwaarde in de lucht mag zijn om geen bedreiging te zijn voor de gezondheid van omwonenden. De gemeten aerosolwaarde bleef ruim onder deze vastgestelde maximumwaarde.
Vanaf donderdag 19 juli '01 start Dura Vermeer met het verwijderen van de ekoslakken en het storten van het graniet uit Schotland in de Vivaldisingel, Getsewoud. Tijdens de werkzaamheden vinden ieder half uur luchtmetingen plaats om een eventuele verhoging van de aerosolwaarde op te merken. Zodra de aerosolwaarde boven het gestelde maximum komt legt Dura Vermeer de werkzaamheden neer. De omwonenden hoeven voor de werkzaamheden geen extra voorzorgsmaatregelen te nemen. De werknemers blijven tijdens de werkzaamheden wel hun uitgebreide werkkleding dragen aangezien zij deze volgens de voorschriften altijd tijdens dergelijke werkzaamheden horen te dragen.
Alle ekoslakken worden uiteindelijk afgevoerd naar een depot even buiten Getsewoud, ter hoogte van de Noordelijke ontsluitingsweg. Hier zal het volledig afgedekt blijven liggen totdat Justitie een beslissing heeft genomen. Half september zullen alle ekoslakken in de siervijvers in Getsewoud vervangen zijn door het graniet uit Schotland. Het water is naar verwachting eind september weer volledig 'normaal' .

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen