Ingezonden persbericht

Persbericht

Nieuw geluid op Apenheul

Aan het eind van deze week zal een paartje witwang-gibbons voor het eerst door de bomen op hun eiland slingeren. Door hun buitengewoon acrobatische manier van voortbewegen en door hun luide, exotische zangduetten behoren gibbons tot de populairste apen in dierentuinen. De dieren kwamen uit een Franse en een Duitse dierentuin naar Apeldoorn, in het kader van een speciaal Europees fokprogramma voor deze zeldzame soort.

In zuidoost Azië komt een groot aantal soorten gibbons voor. Witwang-gibbons behoren tot de zogenaamde 'concolor'-gibbons. Deze onderscheiden zich van de overige gibbonsoorten door de verkleuring van hun vacht. Zij komen steeds stro-blond ter wereld. Als ze een jaar tot anderhalf jaar oud zijn verkleuren ze naar zwart, al dan niet met witte bakkebaarden. De mannetjes houden deze kleur de rest van hun leven. De vrouwtjes verkleuren bij het bereiken van sexuele rijpheid, als ze ongeveer vijf jaar zijn, echter weer terug naar blond, afgezien van een zwarte vlek op hun hoofd.

Gibbons leven in familieverband: een paartje met de kinderen. Apenheul werd uitgekozen voor een nieuw te vormen koppel, dat vorig jaar al aankwam. Deze twee dieren waren even oud. Een van de twee was stro-blond, en de ander had zwart haar. Toen beide dieren bij voortduring ruzie hadden, werd de zaak echter nog eens goed onderzocht. Toen bleek het donkere dier ook een vrouwtje te zijn, dat nog blond moest worden. Door nog enkele verhuizingen binnen het Europese fokprogramma kwam uiteindelijk een echte man op Apenheul aan. Het vrouwtje dat hier te veel was vertrok naar een andere dierentuin. De ruzies behoorden prompt tot het verleden en 'het gelukkige echtpaar' is nu dus voor de bezoekers te zien.

Doordat gibbons zowel door hun indrukwekkende zang als door hun acrobatisch geslinger zo opvallen bij de dierentuinbezoekers zijn zij de ideale 'ambassadeurs' om de aandacht te vestigen op de ecologische ramp die zich in zuidoost Azië voltrekt. Vanaf 1960 worden de regenwouden systematisch gekapt. Aanvankelijk ging het vooral om de houthandel op binnenlandse markt van China en om de hout-export. Later kwam hier de grootschalige oerwoudvernietiging ten tijde van de oorlog in Vietnam bij. Tegenwoordig staan de resterende wouden vooral onder druk door de bevolkingsgroei. Daarbij komt de buitensporige jacht op alles wat leeft en beweegt in deze streken; zowel voor consumptie als voor veronderstelde geneeskrachtige werkingen van allerlei delen van nagenoeg alle dieren.

Voor eventuele vragen en/of verdere informatie kunt u contact opnemen met Apenheul tel. 055 357 57 00, of met afzender/ondergetekende.

Met vriendelijke groet, -erik mager-
Stichting Apenheul