Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Voor de wereldwijde markt

Apple boekt winst van $61 miljoen in derde kwartaal

Bunnik/Brussel, 17 juli 2001 - Apple heeft de resultaten bekendgemaakt voor het derde kwartaal van het boekjaar 2001, dat werd afgesloten op 30 juni 2001. Het bedrijf boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van $61 miljoen, ofwel $0,17 per aandeel. In hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar werd een nettowinst geboekt van $200 miljoen, ofwel $0,55 per aandeel. De omzet in het derde kwartaal bedroeg $1,475 miljard, een daling van 19 procent ten opzichte van de omzet in hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar. De brutomarge bedroeg het afgelopen kwartaal 29,4 procent, vergeleken met 29,8 procent in het derde kwartaal van 2000. De internationale verkopen vertegenwoordigden in het derde kwartaal 44 procent van de totale omzet.

De resultaten van het afgelopen jaar omvatten een positieve bijdrage na belasting van $7 miljoen, voortvloeiend uit de nettowinst uit equity investments. Hiertegenover staat een kostenpost van eveneens $7 miljoen, die voorvloeit uit research- & developmentkosten, onder andere van de acquisitie van PowerSchool, Inc. Deze eenmalige kostenpost had een neutraal netto-effect op de gerapporteerde resultaten.

Apple heeft het afgelopen kwartaal 827.000 Macintosh computers verkocht.

"We hadden een geweldig kwartaal voor wat betreft het onderwijs, met een duidelijke groei ten opzichte van vorig jaar, en ook de iBook deed het uitstekend. Van deze zowel in het onderwijs als bij consumenten uiterst populaire notebook hebben we er maar liefst 182.000 verkocht", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Het meest strategische evenement van het kwartaal was wellicht de introductie van de Apple winkels. De opening van de eerste twee winkels was een groot succes, en het plan is om er nog 23 te openen in 2001."

"Ondanks de tegenvallende economische situatie zijn we winstgevend en slagen we erin om de voorraad in de verkoopkanalen op een laag niveau te houden", aldus Fred Anderson, CFO van Apple. "Onze balans blijft zeer solide, met meer dan $4,2 miljard aan liquide middelen, en onze doelstelling voor het vierde kwartaal is een geringe maar ononderbroken stijging van de omzet en winst per aandeel."

De conference call waarin de financiële resultaten van het derde kwartaal van 2001 worden besproken, zal worden gestreamd met behulp van QuickTime, de op standaarden gebaseerde technologie van Apple voor de streaming van live en opgenomen beeld en geluid. De webuitzending kan vanaf 18 juli worden beluisterd op
http://www.apple.com/quicktime/qtv/earningsq301/. De QuickTime Player die nodig is om de uitzending te beluisteren, kan door zowel Mac- als Windows-gebruikers gratis worden gedownload vanaf
www.apple.com/quicktime.

Met uitzondering van de historische gegevens dienen de verwachtingen die in dit persbericht worden uitgesproken te worden beschouwd als prognoses die onderhevig zijn aan risico's en onzekerheden. Enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de resultaten zijn onder meer: de voortdurende concurrentiedruk in de computermarkt; het effect dat economische en concurrentiefactoren en de reactie hierop van Apple kunnen hebben op het aankoopgedrag van bedrijven en consumenten met betrekking tot de door Apple geleverde producten; de mate waarin Apple erin slaagt tijdig nieuwe programma's, producten en succesvolle technologische innovaties op de markt te brengen; de beschikbaarheid van bepaalde onderdelen en voorzieningen die van essentieel belang zijn voor de zakelijke activiteiten van Apple en die momenteel worden verkregen via een enkele of een beperkt aantal bronnen, en de mate waarin Apple erin slaagt haar besturingssysteem nog verder te verbeteren. Meer informatie over factoren die mogelijk van invloed kunnen zijn op de financiële resultaten is te vinden in de openbare stukken van Apple die zijn gedeponeerd bij de SEC, waaronder Apple's Form 10-K voor het boekjaar 2000 en Apple's Form 10-Q voor het kwartaal dat werd afgesloten op 30 juni 2001 en dat eveneens zal worden gedeponeerd bij de SEC.

© 2001 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac OS, iBook, iMac, PowerBook, Power Mac en QuickTime zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Apple. Alle andere merknamen die worden genoemd, kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars en worden bij deze erkend.

# # #
Apple
Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en Internet-producten.

Websites van Apple:
Voor informatie over Apple: http://www.apple.com
Voor informatie over Apple Nederland: http://www.apple.com/nl of http://www.apple.com/be
Voor persberichten van Apple Benelux: http://www.apple.com/nl/pr of http://www.apple.com/benl/pr

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Eveline Riedijk
Marketing Communications & Public Relations Manager Nederland Apple Nederland
Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik
Tel.:+31 (0)30 - 659 39 00
Fax: +31 (0)30 - 659 38 52
E-mail: riedijk.e@euro.apple.com