European Union

EU - HUNGARY : ASSOCIATION COUNCIL / 8th Meeting Press Release: Brussels (17-07-2001) - Press: 194 - Nr: 1509/01


Brussel,
17 juli 2001

UE-H 1509/01 (Presse 294)

(OR. en)

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

ACHTSTE ZITTING VAN DE ASSOCIATIERAAD

EUROPESE UNIE-HONGARIJE

(Brussel, 17 juli 2001)

GEZAMENLIJKE MEDEDELING AAN DE PERS


1. De Associatieraad EU-Hongarije heeft op 17 juli 2001 zijn zevende zitting gehouden. De heer Janos MARTONYI, minister van Buitenlandse Zaken van Hongarije, nam het voorzitterschap waar. Mevrouw Annemie NEYTS-UYTTEBROECK, minister toegevoegd aan de minister van Buitenlandse Zaken van België, leidde de delegatie van de EU. De heer Ramon DE MIGUEL, staatssecretaris van Europese Zaken van Spanje, de heer Javier SOLANA, secretaris-generaal/hoge vertegenwoordiger voor het GBVB, en de heer Günter VERHEUGEN, het voor de uitbreiding bevoegde Commissielid, namen eveneens deel aan de delegatie van de EU (trojka).
De Associatieraad was ingenomen met de conclusies van de Europese Raad van Göteborg, die bevestigd heeft dat het uitbreidingsproces geen weg terug kent. Hij nam nota van de verklaring van de Europese Raad dat, als het toewerken naar het halen van de toetredingscriteria geen vertraging oploopt, het draaiboek het mogelijk zou moeten maken de toetredingsonderhandelingen voor de kandidaat-lidstaten die klaar zijn, eind 2002 te voltooien. De doelstelling is dat zij als lidstaten deelnemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2004. Tegen die achtergrond bood de zitting van de Associatieraad een geschikte gelegenheid om na te gaan hoeveel vooruitgang Hongarije in het kader van de pretoetredingsstrategie heeft geboekt en om zich te beraden op de prioriteiten van de verdere werkzaamheden in het kader van de Europa-overeenkomst.

2. De Associatieraad bezag de stand van de voorbereiding van Hongarije op de toetreding in het licht van het periodiek verslag van de Europese Commissie dat in november 2000 is uitgebracht, het herziene partnerschap voor de toetreding, dat in december 1999 is vastgesteld, en het Hongaarse derde herziene nationale programma voor de overname van het acquis, dat in juni 2001 is aangenomen. Met betrekking tot de politieke criteria van Kopenhagen erkende de Associatieraad de inspanningen van de Hongaarse regering om de levensomstandigheden van de Romaminderheid te verbeteren en tegelijk moedigde hij Hongarije aan om het actieprogramma voor de middellange termijn sneller uit te voeren. De Associatieraad keek uit naar de resultaten van de evaluatie door het Hongaarse ministerie van justitie van de antidiscriminatiebepalingen in de bestaande wetgeving en beklemtoonde dat op dit gebied een sterke politieke verbintenis vereist is.
De Associatieraad verzocht Hongarije zich inspanningen te blijven getroosten om de werking van de rechtbanken te verbeteren, met name wat de gerechtelijke achterstand bij het Hooggerechtshof betreft. Hij sprak zijn waardering uit voor de inspanningen van de Hongaarse regering om de situatie in de gevangenissen te verbeteren en voor de nieuwe strategie die zij heeft gekozen in de strijd tegen de corruptie. De Associatieraad moedigde Hongarije aan om de hervorming van het overheidsapparaat en het opleidingsprogramma op lange termijn voor ambtenaren voort te zetten.
Met betrekking tot de economische criteria van Kopenhagen is de Associatieraad tevreden over de algehele consistentie van Hongarije's macro-economisch beleid, dat heeft bijgedragen tot de versnelling van de economische groei. De Associatieraad nam tevens akte van de gestage en evenwichtige vooruitgang bij de structurele hervormingen en spoorde tegelijk aan tot meer inspanningen voor het stelsel van de gezondheidszorg. Hij hoopt op een verder terugdringen van de inflatie. De Associatieraad wees op de noodzaak dat alle, ook de bestaande, anonieme bankrekeningen afgeschaft worden.
De Associatieraad verheugde zich erover dat Hongarije een goed eind op weg is bij het aanpassen van zijn wetgeving aan het acquis, inzonderheid door de aanneming van wetten op het gebied van milieu, vervoer, EMU, arbeidsrecht, douane, justitie en binnenlandse zaken, alsmede door de wijziging van de wet inzake veterinaire aangelegenheden. De EU moedigt Hongarije aan zich inspanningen te blijven getroosten ten aanzien van de mededinging (overheidssteun), vervoer en de audiovisuele sector en niet af te wijken van zijn interne planning, die bepaalt dat het meeste werk op wetgevend en institutioneel gebied begin 2002 voltooid moet zijn. De Associatieraad nam er nota van dat Hongarije's bestuurlijke capaciteit op gebieden zoals milieu, belastingen en douane is verbeterd, en moedigde Hongarije aan zijn inspanningen op andere gebieden nog op te voeren zodat het acquis communautaire bij de toetreding ten volle kan worden toegepast en gehandhaafd.
3. De Associatieraad nam er met voldoening nota van dat de toepassing van de Europa-overeenkomst vlot verloopt en dat de handelsbetrekkingen tussen de EU en Hongarije zich positief blijven ontwikkelen en nog intensiever worden. De EU is nu goed voor ongeveer 70% van de totale uitvoer en invoer van Hongarije. In dit verband zag de Associatieraad uit naar de afschaffing van het huidige vergunningenstelsel inzake de uitvoer van maïs. De Associatieraad juichte toe dat Hongarije zijn verzoek om een verlenging van de extra periode voor overheidssteun aan de staalindustrie heeft ingetrokken en onderstreepte het belang van de voorbereiding van de bedrijven in de staalsector op de concurrentiedruk in de interne markt.
De Associatieraad bracht de overeenkomst tussen de EU en Hongarije inzake wederzijdse handelsconcessies op landbouwgebied in herinnering, die sinds 1 juli 2000 in de vorm van autonome handelsmaatregelen is uitgevoerd, en keek uit naar de start van een nieuwe onderhandelingsronde voor de verdere liberalisering van de handel in landbouwproducten. De Associatieraad nam nota van de inwerkingtreding, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2001, van de preferentiële-handelsaspecten van de overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en Hongarije betreffende een nieuw protocol bij de Europa-overeenkomst aangaande wijn en gedistilleerde dranken. De Associatieraad nam akte van van het op technisch niveau bereikte akkoord over wederzijdse tariefconcessies in de visserijsector.

De Associatieraad was ingenomen met de inwerkingtreding op 1 juni 2001 van het protocol bij de Europa-overeenkomst betreffende de overeenstemmingsbeoordeling (PECA) en beklemtoonde dat door de uitvoering van deze overeenkomst nog meer handelsbelemmeringen tussen Hongarije en de EU zullen verdwijnen.

De Associatieraad was verheugd over de deelname van Hongarije, overeenkomstig de desbetreffende besluiten van de Associatieraad, aan de volgende communautaire programma's: Socrates II, Leonardo da Vinci II, Jeugd, Vijfde kaderprogramma voor onderzoek, Vijfde kaderpogramma van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom) voor activiteiten op het gebied van onderzoek en opleiding, Cultuur 2000 en Life III. De Associatieraad was ook verheugd over de voltooiing van de onderhandelingen met het oog op de deelname van Hongarije aan het Europees Milieuagentschap; zodra de overeenkomst is geratificeerd en in werking getreden, zal Hongarije lid worden van dat agentschap.

De Associatieraad nam kennis van de aanzienlijke stijging van de pretoetredingssteun aan Hongarije en andere kandidaat-lidstaten vanaf 2000 en verheugde zich over de indicatieve toewijzingen voor Hongarije in het kader van de nieuwe programma's inzake steun voor het structuurbeleid (ISPA) en voor de landbouw en de plattelandsontwikkeling (SAPARD); tegelijk nam hij er akte van dat de accreditatie van het SAPARD-agentschap een voorwaarde is om met de feitelijke uitvoering van het SAPARD-programma te beginnen. Voorts wees de Associatieraad op de waardevolle bijdrage van de Europese Investeringsbank, die steun verleent aan door overheids- en particuliere instanties geïnitieerde prioritaire investeringen. Wat het PHARE-programma betreft, nam de Associatieraad er akte van dat Hongarije in 2001 een indicatieve toewijzing van 108,8 miljoen euro kan ontvangen, waaronder een toewijzing voor grensoverschrijdende samenwerkingsprogramma's met Oostenrijk, Slovenië, Slowakije en Roemenië.


4. De Associatieraad wisselde van gedachten over enkele internationale aangelegenheden van gemeenschappelijk belang. Hij beklemtoonde het belang van regionale stabiliteit en betrekkingen van goed nabuurschap en constateerde met voldoening dat het buitenlands en veiligheidsbeleid van Hongarije voortdurend gericht is op dat van de EU. De Associatieraad was ingenomen met het Hongaarse beleid van regionale samenwerking, met inbegrip van een actieve deelname aan het Stabiliteitspact en andere internationale fora, zoals het Midden-Europees Initiatief. Op dit punt moedigde de Associatieraad Hongarije aan intensiever met de betrokken buurlanden overleg te plegen over de Wet betreffende in de buurlanden wonende Hongaren die het Hongaarse parlement in juni 2001 heeft aangenomen.
5. Tot besluit sprak de Associatieraad zijn vertrouwen uit in de ontwikkeling van de betrekkingen in het kader van de Europa-overeenkomst en beklemtoonde hij de cruciale rol van die overeenkomst in afwachting van de toetreding van Hongarije tot de Europese Unie.