CDA

Verburg verbaasd over uitkomsten van integratie-onderzoek door Sociaal-Cultureel Planbureau

Tweede Kamerlid Gerda Verburg is verbaasd over de uitkomsten van een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar de (mate van) integratie van Turken, Marokkanen en andere allochtone groepen in de Nederlandse samenleving. Tot nu toe werd aangenomen dat Marokkanen het minst geïntegreerd waren, maar uit het onderzoek blijkt dat Turken nog minder geïntegreerd zijn.

Turken beter in organisatievorming
Volgens het SCP vormen de Turken in Nederland een gesloten groep. Ze zijn meer geneigd hun eigen taal te spreken en om te gaan met landgenoten. Gerda Verburg is het met deze 'conclusie' wel eens: "Turken zijn beter in organisatievorming. Daarnaast blijft het land van herkomst - Turkije - trekken. De Turkse regering onderhoudt een netwerk, waardoor Turken in het buitenland op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in Turkije." Maar, zegt Verburg, "dat laatste geldt ook voor Marokko en de Marokkaanse regering."

Verburg zet vraagtekens bij bepaalde uitkomsten van onderzoek., want "de mij bekende cijfers en feiten wijzen een andere richting op. Sommige groepen Marokkaanse jongeren - vooral jongens - veroorzaken overlast, botsen niet alleen binnen hun eigen cultuur, maar ook daarbuiten in de Nederlandse samenleving." Zo gezien lijkt het erop dat Marokkanen minder goed integreren dan Turken, die geen overlast veroorzaken.

Emancipatieproces allochtone meisjes
Volgens Gerda Verburg doen allochtone meisje het op school beter dan allochtone jongens, maar als ze 25 zijn, dan vervallen de meisje in de traditionele gedragspatronen. Verburg vindt dat dit 'automatisme' moet worden doorbroken, dat het emancipatieproces van allochtone meisje moet worden ondersteund en gestimuleerd. "Dat is ook belangrijke voorwaarde voor een succesvol integratieproces"