Gemeente Amsterdam


|
Regels exploitatie prostitutiebedrijf aangescherpt

Regels exploitatie prostitutiebedrijf aangescherpt

Het college van B&W gaat akkoord met de verdere regulering van de prostitutiebedrijven. Er komen nieuwe regels voor het beoordelen van vergunningaanvragen voor prostitutiebedrijven. Voor het exploiteren van een prostitutiebedrijf moet een vergunning worden aangevraagd.

Het is nu al zo dat vergunningen worden geweigerd of kunnen worden ingetrokken wanneer de exploitant van slecht levensgedrag is. In de nieuwe regels wordt uitgelegd wat onder slecht levensgedrag wordt verstaan. Het gaat dan met name om crimineel gedrag of een crimineel verleden, zoals veroordelingen wegens zedendelicten, geweldsmisdrijven, handel in drugs en mensensmokkel. Ook crimineel gedrag dat (nog) niet heeft geleid tot een onherroepelijke veroordeling en betrokkenheid bij strafbare feiten kan reden zijn een vergunning te weigeren. De burgemeester krijgt met de nieuwe regels een ruime beoordelingsvrijheid.

Prostitutie vormt een bijzondere bedrijfstak, waar snel onoorbare zaken voorkomen. Sinds het bordeelverbod per 1 oktober 2000 is opgeheven, is het de taak van de gemeentebesturen om de prostitutiebedrijven te reguleren. Met de regulering van de bedrijfstak wordt onder meer beoogd de prostituees te beschermen, de exploitatie van onvrijwillige prostitutie te bestrijden, minderjarigen te beschermen, prostitutie door personen zonder geldige verblijfstitel tegen te gaan en een ontvlechting van prostitutie en criminaliteit te bereiken.



-

© gemeente Amsterdam - 18-07-2001