Ingezonden persbericht


XMINY SOLIDARITEITSFONDS NAAR G8 TOP IN GENUA

XminY gaat van 18-22 juli naar Genua om deel te nemen aan de protesten tegen de G8-top, die van 20-22 juli wordt gehouden in de Italiaanse stad Genua. Ondanks afschrikwekkende berichten over maatregelen die de Italiaanse regering heeft genomen om de protesten tegen te houden, zoals het bestellen van 200 body-bags en het inruimen van een kamer in het ziekenhuis als mortuarium verwachten de activisten dat het wel mogelijk is om een vreedzaam en krachtig protest te laten horen.

De G8 bestaat uit de VS, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italie, Japan, Canada en Rusland. Zij komt elk jaar bij elkaar om belangrijke politieke en economische issues te bespreken. Aan het eind van de top publiceert de G8 een communique waarin plannen worden gepresenteerd over onder andere schuldverlichting, het bestrijden van ziektes en het versterken van onderwijs. Tegelijkertijd staat de G8 voor een uitbreiding van de wereldhandel, voor verdere globalisering en liberalisering. Globalisering wordt al jarenlang bekritiseerd door NGOs, vakbonden en activisten uit de hele wereld, onder andere omdat dit vooral ten goede komt aan multinationale ondernemingen in het Noorden en ten koste gaat van milieu, arbeidsrechten en mensenrechten.

Volgens de Italiaanse minister van buitenlandse zaken Ruggiero staat in Genua vermindering van de wereldwijde armoede en het bereiken van duurzame ontwikkeling op de agenda. Dit lijkt eerder PR-praat; terwijl de G8 vorig jaar in Japan nog verkondigde te willen zorgen voor een succesvolle uitkomst van de COP6 over het Kyoto Protocol heeft de VS inmiddels haar steun hieraan al ingetrokken.

De activiteiten in Genua zijn erg divers: van 15-22 juli is er een alternatief forum met workshops over onder andere
schuldverlichting en migratiebeleid; ook zullen de demonstranten tijdens verschillende demonstraties, een algemene staking op vrijdag en diverse andere acties hun stem laten horen.

De Italiaanse regering lijkt alles op alles te willen zetten om te zorgen dat er niet gedemonstreerd kan worden. Een greep uit de maatregelen:

- 20.000 politieagenten worden ingezet

- traangas en waterkanon

- 15 helikopters

- 4 vliegtuigen

- 7 marineboten

- verborgen camera's

Daarnaast heeft Italie het Schengen-akkoord een week opgeschort om grenscontroles mogelijk te maken en 'verdachte' personen al aan de grens te weren.

Volgens XminY komt dit alles de democratie niet ten goede, en leidt het alleen maar tot een verdere daling in het vertrouwen van regeringsleiders. In plaats van alle maatregelen van de Italiaanse regering en de repressie op eerdere toppen, zouden regeringsleiders de demonstranten ook serieus kunnen nemen in hun roep om een meer rechtvaardige samenleving.