Gemeente Utrecht

Grote schoonmaak van Stationsplein

De gemeente is begonnen met het intensiever schoonmaken van het gebied Stationsplein/Smakkelaarsveld. Op 21 juli a.s. is er een grote schoonmaakactie, die onder meer inhoudt: het verwijderen van zwerfvuil, het schoonspuiten van vervuilde plekken (onder meer het taxiplatform) en het verwijderen van onkruid. Deze opschoonactie is de opmaat naar een permanent intensiever beheer van het Stationsgebied. Bovendien worden in het voorjaar van 2002 fiets- en voetgangersverbindingen verbeterd.

Schoon maken is geen kunst, het gaat om schoon houden. Op dit moment is de gemeente in het Stationsgebied bezig met: schoonspuiten van vervuilde plekken (twee keer per week), kolommen en gevelranden in cement zetten (hiermee wordt het openbreken van (tegel)verhardingen voor het verstoppen van drugs zoveel mogelijk beperkt) en divers klein straatwerk (gaten in trottoir en wegdek dichten). Na 21 juli wordt het gebied intensief bijgehouden. In totaal zal tot aan de zomer van 2002 voor een half miljoen gulden aan beheermaatregelen genomen worden.

De opschoonactie is een voortvloeisel van het collegewerkprogramma 'Utrecht in uitvoering'. De collegepartijen hebben daarin aangegeven nog dit jaar maatregelen te willen nemen om de leefbaarheid in het Stationsgebied te verbeteren. Dat gebeurt nu.

Ook de fiets- en voetgangersverbindingen in het gebied zullen verbeterd worden. Deze actie is gepland in het voorjaar van 2002. De plannen daarvoor zijn nu in voorbereiding. Doel van de verbeteringen: niet alleen een schoon stationsplein, maar ook overzichtelijker voor de verkeersdeelnemers en beter te onderhouden.

Door intensief gebruik heeft het Stationsplein/Smakkelaarsveld de laatste jaren te kampen met veel vervuiling. Het samenkomen van allerlei verkeersstromen, de aanloop van verslaafde dak- en thuislozen en de constante stroom reizigers zijn daar debet aan.

Na de zomer komen er twee gebruiksruimten (aan het Stationsplein en Rijnkade) waar verslaafden hun drugs kunnen gebruiken. Tegelijkertijd met de opening van deze twee gebruiksruimten wordt de Stationsdwarsstraat (de zgn. tunnel) afgesloten.

De opschoon- en beheermaatregelen lopen vooruit op de nieuwe plannen voor de aanpak het Stationsgebied, waarover de bevolking zich in het voorjaar van 2002 kan uitspreken in een raadgevend referendum.