Actueel

Rechtbank vindt opsporing van dader zedenmisdrijven met behulp van camera's wettig

Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 19-07-2001

De meervoudige strafkamer van de rechtbank Leeuwarden heeft op 17 juli 2001 de dader van een aantal zedenmisdrijven in de wijk Westeinde in Leeuwarden, waarbij jonge kinderen waren betrokken, veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk mits de veroordeelde zich onder behandeling stelt.

De rechtbank ging voorbij aan het verweer van de advocaat dat de gehanteerde opsporingsmethode, volgens hem bestaande uit stelselmatige observatie door middel van camera's, niet op een wettelijke basis berust. Naar het oordeel van de rechtbank was in dit geval geen sprake van stelselmatige observatie, omdat de banden alleen werden bekeken als zich een incident had voorgedaan. Indien zich geen incident voordeed, werden de banden na korte tijd gewist. Bovendien waren de observaties niet gericht op één specifieke verdachte persoon.

De rechtbank vond verder ook niet dat de opsporing door camera's in dit geval een te zwaar middel was, onder andere omdat de camera's pas zijn geplaatst nadat er meerdere delicten waren gepleegd.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AB2717
(Zie het originele bericht)