FNV BONDGENOTEN

Arbeidsomstandigheden kunststofindustrie laten te wensen over

FNV Bondgenoten: arbeidsomstandigheden kunststofindustrie laten te wensen over

Ook bij bedrijven die kunststofplaten, -folie, -buizen en
-verpakkingsmiddelen produceren is het niet best gesteld met de arbeidsomstandigheden. Dat blijkt uit het tweede rapport van de Arbeidsinspectie over de kunststofindustrie. Slechts drie van de 71 onderzochte bedrijven waren in orde. De problemen zaten vooral in de machineveiligheid, de fysieke belasting en het ontbreken van een schriftelijke risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE).

Voor FNV Bondgenoten bevestigt het rapport nog eens dat de toestand in de kunststofindustrie wat betreft arbeidsomstandigheden zorgwekkend is. Margreet Pasman, adviseur Arbo en Milieu van FNV Bondgenoten: 'In totaal heeft de Arbeidsinspectie 183 waarschuwingen uitgedeeld want betreft arbeidsomstandigheden en 6 keer is het werk zelfs helemaal stilgelegd. Vooral rond machineveiligheid is veel mis'.

In het onderzoek heeft de Arbeidsinspectie voor het eerst speciaal gelet op fysieke belasting (tillen, duwen, trekken) en werkdruk. Margreet Pasman vindt dat een goede zaak: 'voorheen had de Arbeidsinspectie alleen maar oog voor veiligheidsaspecten. Als bond juichen wij van harte toe dat zij nu ook kijkt naar de gezondheids- en welzijnsfactor van het werk. Ik moet wel opmerken dat uit de inspecties werkdruk niet echt naar voren komt als een probleem: er zijn in totaal maar 5 waarschuwingen gegeven. Vanuit onze kaderleden krijgen wij echter het idee dat werkdruk zeker ook in de kunststofindustrie als problematisch wordt ervaren'.

Een maand geleden verschenen het eerste rapport 'Kunststofindustrie, tussenrapportage ACKR 2001' . Dat rapport was gericht op kunststofbedrijven die onder meer schuim voor matrassen en kleine medische onderdelen produceren. Ook in dat deel van de kunststofindustrie zijn de arbeidsomstandigheden niet in orde. Beide rapporten zijn verschenen in het kader van het inspectieproject ACKR (Aardolie, Chemie, Kunststof en Rubber), dat de Arbeidsinspectie dit jaar startte.