Ministerie van Defensie





F-16 formatie Twenthe

Startbaan vliegbasis Twenthe vernieuwd

19-07-2001

Vanmorgen (donderdag) is de vernieuwde start- en landingsbaan van de vliegbasis Twenthe in gebruik genomen. De baan was sinds 1 maart van dit jaar buiten gebruik voor groot onderhoud. Dit karwei had oorspronkelijk begin juni klaar moeten zijn, maar liep uit omdat de werkzaamheden regelmatig gestaakt moesten worden in verband met gevonden bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Vanmorgen landden de eerste negen F-16's. De toestellen waren sinds maart gestationeerd op de Duitse vliegbasis Hopsten en vierden het bijzondere moment door in een zogenoemde 'diamond nine'-formatie over te komen.

Ofschoon bekend was dat de vliegbasis Twenthe tijdens de oorlog regelmatig onder vuur had gelegen, bleek de aanwezigheid van explosieven in een vuurstenenlaag onder de zandlaag van de oude baan toch een verrassing. In totaal werden duizend kraters onderzocht, waarbij tien scherpe bommen werden aangetroffen. Één daarvan had een chemische ontsteking die zo onstabiel was dat het explosief ter plekke onschadelijk gemaakt moest worden. Ten einde de bouwactiviteiten voor de bouwvakvakantie af te ronden, werd in de laatste fase dag en nacht èn in de weekeinden doorgewerkt.

Het asfalteren van de baan was door de afmetingen ervan, een bijzondere klus en werd uitgevoerd door acht extra brede asfalteermachines. Deze verspreidden liefst 105 wagenladingen asfalt van dertig ton. Om deze hoeveelheden te kunnen leveren, werkten drie tot vijf asfaltfabrieken enige tijd continu voor dit luchtmachtproject.

Gisteren was de nieuwe baan al uitgeprobeerd door een F-16 die tevens de 'barrier', de vangkabelinstallatie voor vliegtuigen, testte. De vlieger die op deze wijze de primeur afsnoepte van de vliegtuigen die vanochtend terugkeerden, sprak van een landingsbaan die zo glad was als een biljartlaken. Waarnemend commandant van de vliegbasis, luitenant-kolonel Robert Geerdes, toonde zich eveneens tevreden en stelde 'blij te zijn dat Twenthe weer back in business was'. (foto: Peter Wiezoreck)
F-16 vlb. Twenthe