Ministerie van Defensie





Veel uitvallers tijdens Vierdaagse

19-07-2001

Op de derde en één na laatste dag van de Vierdaagse van Nijmegen worden de deelnemende wandelaars, waaronder een groot aantal militairen, geplaagd door hevige regenbuien. Van de 1120 militairen die afgelopen dinsdag aan de start verschenen zijn in de eerste twee dagen 81 uitgevallen. Tot dusver hebben 2386 wandelaars van de in totaal ruim 37.000, met name vanwege de slechte weersomstandigheden, hun deelname aan de Vierdaagse van Nijmegen gestaakt.

Op de eerste dag van de Vierdaagse vielen in totaal zesentwintig militairen uit, twaalf landmacht, vier luchtmacht en tien militairen van de marine. Vooral op de tweede dag was het aantal uitvallers onder de militairen hoog, vijfenvijftig in totaal, waarvan achtentwintig landmacht, acht luchtmacht, zeventien marine en twee marechaussee. Vandaag, de derde dag, leidt het parkoers de militairen o.a. langs Malden, Groesbeek en via de Zevenheuvelenweg richting Berg en Dal.

De militairen hebben het, in vergelijking met de overige wandelaars, extra zwaar, zij moeten tijdens de Vierdaagse verplicht tien kilo bepakking meenemen. De verbroedering onder de militairen is groot, een aantal van hen is pas terug van een uitzending naar het buitenland en tijdens de Vierdaagse van Nijmegen ontmoeten ze elkaar weer.

Vrijdag is de laatste dag van het evenement en worden de wandelaars feestelijk onthaald in Nijmegen. Namens de defensieleiding zal staatssecretaris Henk van Hoof hierbij aanwezig zijn. Ook zullen de traditiegetrouw de bevelhebbers van de krijgsmachtdelen bekend maken welke detachementen dit jaar het beste voor de dag kwamen.