Koninklijk Horeca Nederland

Gezamenlijk persbericht 19 juli 2001

Ondernemers woedend na afwijzen tegemoetkoming MKZ-crisis

DEN HAAG, 19 juli 2001 - De Nederlandse ondernemingsorganisaties zijn woedend op het kabinet, nu minister Brinkhorst van landbouw woensdag heeft laten weten dat er geen ruimhartiger tegemoetkoming komt voor bedrijven die door de MKZ-crisis onevenredig zwaar zijn getroffen. De ondernemers zullen zich nu tot de Tweede Kamer richten. Dat zeggen VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland in een reactie op de afwijzing.

Het veel te laat opgezette noodfonds geeft door de scherpe criteria slechts een beperkt aantal bedrijven de mogelijkheid van een tegemoetkoming. Terwijl een groot aantal bedrijven forse schade heeft opgelopen, die niet wordt vergoed. Tegenover de geschatte schade van 3 miljard gulden, zet de overheid een noodfonds met daarin een schamele 25 miljoen gulden.

Het bedrijfsleven wil verruiming van de criteria. Niet alleen voor bedrijven die dreigen om te vallen. Ook bedrijven die zware schade hebben geleden door de MKZ-crisis, moeten kunnen aankloppen. Het geld dat nodig is voor deze verruiming moet van de overheid komen.

VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland willen nagaan of er een toekomstige voorziening kan komen, waaruit kan worden geput bij herhaling van de afgelopen crisis of bij vergelijkbare rampen. Voorwaarde is wél, dat de gevolgen van de MKZ-crisis nu door de overheid worden opgevangen.

De ondernemingsorganisaties buiten de agrarische sector vinden dat een terechte voorwaarde. Zij zijn immers niet betrokken geweest bij de Brusselse besluitvorming van 10 jaar geleden om niet te vaccineren en zijn daar ook niet in gekend. Er is sprake van onvoorzienbaar en onverzekerbaar bedrijfsrisico.