LTO Nederland

WLTO betwist aanwijzing droge zandgronden

Donderdag 19 juli 2001 - De WLTO ziet vooralsnog geen enkele reden voor het besluit van minister Brinkhorst om in West-Nederland honderden hectaren droge zandgrond aan te wijzen. Het betreft kavels in de Noord- en Zuidhollandse duinstreek, de Wieringermeer en op Texel. Voor deze gronden gelden vanaf 2002 extra lage Minas verliesnormen voor nitraat.
De WLTO vindt dat de aanwijzing moet worden opgeschort. Eerst moet duidelijk worden of uitspoeling van nitraat uit deze gronden echt een probleem vormt voor de grondwaterkwaliteit. Dit wordt toch al meegenomen in de evaluatie van het mestbeleid in 2002, waartoe de Kamer heeft besloten. Bovendien is het kaartmateriaal waarop Brinkhorst zijn aanwijzing baseert, verouderd. In heel Nederland dreigt 310.000 hectare onder het besluit te vallen. De gevolgen van de aanwijzing van droge zandgronden zijn voor de betrokken boeren ingrijpend. Een extra lage verliesnorm op deze grondenbetekent dat minder bemesting van gewassen mogelijk is. Deze boeren lopen daardoor meer risico's op lage gewasopbrengsten. Overschrijding van de verliesnorm betekent bovendien dat een zeer hoge heffing wordt opgelegd die al bij een geringe overschrijding kan oplopen tot duizenden guldens per bedrijf.
De WLTO vindt daarom dat dergelijke verliesnormen eerst goed moeten worden onderbouwd. In de aangescherpte Meststoffenwet die ruim twee weken geleden door de Eerste Kamer is goedgekeurd, zijn afhankelijk van de grondsoort en het gebruik als gras- of bouwland verschillende verliesnormen vastgesteld. Voor zandgrond geldt in 2002 een verliesnorm van 220 kg voor grasland en 110 kg voor bouwland. Voor droge zandgronden is de norm 190 kg voor grasland en 100 kg voor bouwland. Droge zandgronden zijn zandgronden met een zogeheten grondwatertrap van 6, 7 of 8.

Gegevens,
De WLTO wijst erop dat LNV geen goede onderbouwing heeft gegeven van de verliesnormen. Gegevens over de nitraatconcentratie in grondwater op verschillende diepten en onder verschillende grondsoorten zijn onvolledig. Het ontbreekt daarnaast aan belangrijke kennis over omzettingsprocessen van nitraat in de grond. Evenmin is duidelijk hoe de EU-nitraatrichtlijn moet worden toegepast voor het meten van nitraat in grondwater. Nederland houdt tot nu toe vast aan een zeer stricte benadering door het meten van nitraatconcentraties vlak onder het maaiveld als uitgangspunt te nemen. De WLTO ziet de noodzaak daarvan niet in. Aanvankelijk werd er immers van uitgegaan dat nitraat dat uitspoelt alleen in diepe grondlagen waarin pyriet voorkomt wordt omgezet. Pyriet is 'eindig' zodat het grondwater op den duur te hoge nitraatconcentraties zou kunnen bevatten. Intussen lijkt het aannemelijk dat nitraat ook wordt omgezet door uitspoeling van organische stof in hogere grondlagen. Dit is een oneindig proces. Dat maakt de noodzaak van zeer lage verliesnormen voor dergelijke gronden veel minder aannemelijk. De WLTO concludeert op basis hiervan dat strenge verliesnormen voor droge zandgronden niet nodig zijn of tenminste beperkt kunnen worden tot alleen belangrijke waterwingebieden. Dit laatste geldt dan als voorzorgsmaatregel.

Erkenning
Ook minister Brinkhorst heeft in februari van dit jaar in de Kamer, bij de behandeling van de aanscherping van de Meststoffenwet, erkend dat meer gegevens nodig zijn. Kamer en minister besloten toen daarom de hoogte van de verliesnormen vanaf 2003 afhankelijk te laten zijn van de evaluatie. Hiervoor zijn tal van onderzoek- en praktijkprojecten gestart die al in de loop van volgend jaar bruikbare gegevens moeten opleveren. Door een te late start en een moeizame voortgang dreigt de evaluatie echter onder grote tijdsdruk te komen staan.

Een bijkomend argument om nu geen droge zandgronden aan te wijzen is dat het kaartmateriaal verouderd is. De kaarten zijn overgenomen van de oude zandkaarten uit 1991. Daaroverheen zijn de kaarten van de grondwatersituatie in ons land gelegd. Deze kaarten zijn gebaseerd op gegevens van 20 tot 30 jaar geleden. Het ministerie van LNV meldt dat In de loop van 2003 nieuwe kaarten worden vastgesteld op basis van geactualiseerde gegevens.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: westweek@wlto.nl

(Auteur: Redactie Westweek)