Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=418410



Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Personenverkeer, Migratie en Consulaire Zaken Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag
Datum 19 juli 2001 Auteur mw. drs M. van Miltenburg Kenmerk CJ/MvM Telefoon 070-3485823
Blad /1 Fax 070-3486140
Bijlage(n) Beantwoording Kamervragen E-mail
mm.van-miltenburg@minbuza.nl
Betreft Vragen van het lid Hoekema (D66) over ICT-specialisten uit India

Zeer geachte Voorzitter,

Onder verwijzing naar de vragen van het lid Hoekema (20000104490) en mijn brief aan u van 17 april 2001, gaan U hierbij de antwoorden. Beantwoording heeft enige tijd in beslag genomen, omdat hieraan voorafgaand interdepartementaal overleg heeft plaatsgevonden waarbij naar een structurele oplossing voor het probleem is gezocht. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een voorstel van de Staatssecretaris van Justitie dat door de Ministerraad op 6 juli jl. is vastgesteld. Hierin is een procedure voor versnelling van de toelating voor buitenlandse werknemers opgenomen.

de Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Hoekema over ICT-specialisten uit India.

Vraag 1: Heeft u kennis genomen van berichten in de pers over vertraging bij de komst van ICT-specialisten naar Nederland vanwege problemen met visumverlening?

Antwoord: Ja.

Vraag 2: Onderkent u het bestaan van deze problemen? Worden deze vooral veroorzaakt door het feit dat India op de lijst van "moeilijke landen" voorkomt?

Antwoord: Ja, het bestaan van deze problemen wordt onderkend. India is een van de vijf landen die vallen onder de zgn. "Aanwijzing Probleemlanden op het gebied van het schriftelijk bewijs" van 1 april 1996. Met deze maatregel is verificatie van documenten naast legalisatie vereist voor personen afkomstig uit India. Verificatie- en legalisatieonderzoeken in probleemlanden kunnen soms geruime tijd in beslag nemen. Dit komt omdat de inhoud van de documenten moet worden geverifieerd bij de lokale autoriteiten, hetgeen niet in alle gevallen eenvoudig te realiseren is.

Vraag 3: Op welke wijze wilt u bevorderen dat potentiële ICT-specialisten uit India, indien zij naar Nederland willen komen, zo snel mogelijk aan een visum worden geholpen?

Antwoord: Op 6 juli jl. is door de Ministerraad een procedure vastgesteld voor versnelling van de toelatingsprocedures voor buitenlandse werknemers. Deze bevat de volgende maatregelen:


1. Parallellisering van de diverse procedures bij de betrokken departementen (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Justitie en Economische zaken).


2. Versnelling van de toelatingsprocedure waarbij bedrijven de mogelijkheid wordt geboden om, indien zij voldoen aan bepaalde voorwaarden, gebruik te maken van de reeds bestaande verkorte machtiging tot voorlopig verblijf (mvv)-procedure van de IND. Daarnaast zal de verkorte mvv-procedure ook worden toegepast bij gezinsleden van werknemers.


3. Verlening van voorrang voor aanvragen om legalisatie en verificatie van documenten door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.


4. Ontwikkeling van flankerende maatregelen ten behoeve van bedrijven, werknemers en gezinsleden, waaronder maatregelen door werkgevers ter bevordering van de integratie in Nederland.

Kenmerk
Blad /1

===